Η βασίλισσα Σοφία βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα που δεν είχε φανταστεί: ως η μεγαλύτερη της οικογένειας, χρειάστηκε να αποχαιρετήσει και τα δύο μικρότερα αδέλφια της.

Η απώλεια της πριγκίπισσας Ειρήνης στις 15 Ιανουαρίου στο Παλάτι της Ζαρζουέλα ήταν ένα βαρύ πλήγμα, καθώς οι δυο τους υπήρξαν αχώριστες, συνοδοιπόροι και έμπιστες σε κάθε φάση της ζωής τους.

Παρά τον πόνο της, παραμένει ενεργή στα 87 της χρόνια, ακολουθώντας ένα εξαντλητικό πρόγραμμα που λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Η ίδια, άλλωστε, πιστεύει ακράδαντα πως η προσφορά δεν σταματά ποτέ, έχοντας δηλώσει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν συνταξιοδοτείται από τη στάση ζωής του».

Το «αίνιγμα» στο πέτο της βασίλισσας

Στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση στη Μαδρίτη, για την ετήσια συνεδρίαση της Ανωτάτης Μουσικής Σχολής που φέρει το όνομά της, η Σοφία επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη της αδελφής της με έναν πολύ διακριτικό, αλλά ουσιαστικό τρόπο.

 Στο πέτο του μαύρου ταγιέρ της ξεχώριζε μια καρφίτσα σε σχήμα χελώνας, ένα κόσμημα που δεν φαίνεται να έχει βγάλει από πάνω της τον τελευταίο καιρό.

Το συγκεκριμένο αξεσουάρ δεν είναι τυχαίο, καθώς η πριγκίπισσα Ειρήνη έτρεφε μεγάλη αδυναμία σε αυτού του είδους τα στολίδια από τη νεανική της ηλικία.

Η βασίλισσα Σοφία με την σχετική καρφίτσα στο πέτο – Φωτογραφία casareal.es

Οι συμβολισμοί της χελώνας και η σύνδεση με την Ελλάδα

Αν και το συγκεκριμένο κόσμημα παραμένει ένα μικρό μυστήριο στη βασιλική συλλογή, οι έννοιες που μεταφέρει είναι ισχυρές. Στον κόσμο των κοσμημάτων, η χελώνα θεωρείται σύμβολο για τη μακροζωία, τη σοφία και την προστασία, ενώ αντιπροσωπεύει την επιμονή για την επίτευξη στόχων με σταθερά βήματα.

Για τη βασίλισσα Σοφία, ωστόσο, η σύνδεση είναι και βαθιά προσωπική. Οι χελώνες κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της σε απελευθερώσεις του είδους στη Μαγιόρκα, αλλά και τις επισκέψεις της σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης θαλάσσιων ζώων στην Ελλάδα.