Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην λογιστή του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό για τις οικονομικές ατασθαλίες της πριγκιπικής οικογένειας Γκριμάλντι.

Ο στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Αλβέρτου και λογιστής της οικογένειας του πριγκιπάτου, Κλοντ Παλμερό, απολύθηκε το καλοκαίρι από τα καθήκοντά του και αποφάσισε να… ανοίξει το στόμα του, αποκαλύπτοντας τα εξωφρενικά έξοδα της πριγκίπισσας Σαρλίν όσο και τους «παράνομους» λογαριασμούς του πρίγκιπα του Μονακό.

Τα «μυστικά» σημειωματάρια του λογιστή, που κυκλοφόρησαν με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», περιγράφουν λεπτομερώς τις δαπάνες της βασιλικής οικογένειας του Μονακό.

Σύμφωνα με τον 67χρονο Παλμερό, η Σαρλίν λαμβάνει από το παλάτι ετήσιο εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ, όμως από το 2011, που η πριγκίπισσα ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον γιο του πρίγκιπα Ρενιέ, μέχρι και το 2019 είχε σπαταλήσει 15 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, όπως αποκάλυψε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο Παλμερό.

Ο Παλμερό υπήρξε για 22 χρόνια λογιστής των Γκριμάλντι, αρχικά στο πλευρό του πρίγκιπα Ρενιέ και από το 2005, μετά τον θάνατό του, λογιστής και σύμβουλος σε θέματα επενδύσεων του πρίγκιπα Αλβέρτου. Ο άλλοτε έμπιστος λογιστής της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό παρέδωσε στη «Le Monde» πέντε μαύρα σημειωματάρια, που βρίσκονται στην κατοχή του και περιέχουν λεπτομερείς σημειώσεις για τα οικονομικά μυστικά των «γαλαζοαίματων».

Σύμφωνα με τον Παλμερό, το 2010, ένα χρόνο πριν τον γάμο του Αλβέρτου με την Σαρλίν, ο πρίγκιπας ζήτησε από τον λογιστή του να δοθεί στη μέλλουσα σύζυγό του αύξηση στο ετήσιο εισόδημα κατά 700.000 ευρώ. «Πρόσεχε μην κάνεις αύξηση στο εισόδημα σε περίοδο οικονομικής κρίσης», δηλώνει πως είπε στον πρίγκιπα ο λογιστής του.

Η σπάταλη πριγκίπισσα

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του οικονομικού συμβούλου, οι σπατάλες της Σαρλίν συνεχίστηκαν, καθώς η πριγκίπισσα λάμβανε όλο και περισσότερα χρήματα πέραν του προβλεπόμενου ετήσιου ποσού. Πιο αναλυτικά, το 2016 η πριγκίπισσα πήρε επιπλέον 77.000 ευρώ, ενώ το 2017 χρειάστηκε 600.000 ευρώ παραπάνω, για να καλύψει τα έξοδά της. Το 2020 η πριγκίπισσα ζήτησε επιπλέον 200.000 σε επιταγή και 5.000 σε μετρητά, ενώ ο Παλμερό δηλώνει πως δεν ενέκρινε όλα τα έξοδά της. Όπως λέει χαρακτηριστικά, όταν η σύζυγος του Αλβέρτου ζήτησε την έγκριση του λογιστή για την αγορά ενός καταμαράν, εκείνος έγραψε πάνω στο αίτημα την ένδειξη «ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ», με κεφαλαία γράμματα.

Ξόδεψε 15.000.000 ευρώ σε 8 χρόνια

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο ενοχλημένος Παλμερό σημείωσε ότι η Σαρλίν είχε ξοδέψει «περίπου 15.000.000 ευρώ» σε 8 χρόνια, παρά το γεγονός πως το επίδομά της ήταν «7,5 εκατομμύρια ευρώ». Ήταν η περίοδος που η Σαρλίν είχε ξοδέψει επιπλέον 2 εκατομμύρια λίρες στην εξοχική της βίλα στο Κάλβι και στην αναδιαμόρφωση του γραφείου της. «Είναι τρελό», έγραψε στις σημειώσεις του ο Παλμερό. «Δεν έχω κανέναν έλεγχο των δαπανών της πριγκίπισσας». Το 2021 άσκησε βέτο στις νέες προσλήψεις προσωπικού, που ζήτησε η πριγκίπισσα Σαρλίν, η οποία είχε ήδη «8 άτομα στην υπηρεσία της, ενώ δεν ήταν ποτέ τόσα πολλά», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο, αυτό που απασχολούσε περισσότερο τον Παλμερό και τον ενοχλούσε ιδιαίτερα ήταν οι παράνομοι μετανάστες, που αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του οκταμελούς προσωπικού πλήρους απασχόλησης της πριγκίπισσας Σαρλίν.

Ο Αλβέρτος χρηματοδοτεί τα δύο εξώγαμα τέκνα του και την πρώην ερωμένη του

O πρίγκιπας Αλβέρτος και η Σαρλίν παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2011αλλά ακόμα και την ημέρα του γάμου της η νύφη έδειχνε να έχει μετανιώσει, καθώς έκλαιγε λίγο πριν το μυστήριο. Τα εξώγαμα και οι παράλληλες σχέσεις του Αλβέρτου ήταν το «εμπόδιο», που τελικά… προσπεράστηκε. Ωστόσο, οι φήμες κατά περιόδους φουντώνουν για διαζύγιο μεταξύ τους, με το πριγκιπικό ζεύγος να τις διαψεύδει.

Στη «Le Monde» ο Παλμερό αναζωπυρώνει αυτές τις φήμες, υποστηρίζοντας πως ο Αλβέρτος αμέσως μετά τον γάμο του με την πρώην Ολυμπιονίκη κολύμβησης ζήτησε από τον λογιστή του να αγοράσει ένα κρυφό, εργένικο διαμέρισμα. Επίσης, ο πρίγκιπας είχε ζητήσει ετησίως να λαμβάνει λίγο παραπάνω από 650.000 ευρώ για «μυστικές αποστολές», «παράλληλες δραστηριότητες» και «ειδικά κονδύλια». Τα χρήματα για τις «μυστικές αποστολές» αφορούσαν την πληρωμή αστυνομικών για την «παροχή χρήσιμων πληροφοριών» και την «εξαφάνιση εξευτελιστικών φωτογραφιών».

Στα σημειωματάρια αυτά υποστηρίζεται, επίσης, πως ο πρίγκιπας Αλβέρτος ξοδεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο, που βρίσκονται σε έναν μυστικό, γαλλικό τραπεζικό λογαριασμό, για να πληρώνει τις πρώην ερωμένες και τα παιδιά, που έχει αποκτήσει από αυτές, την 31χρονη Τζασμίν Γκριμάλντι και τον 20χρονο Αλεξάντερ Κόστερ Γκριμάλντι, με επιδόματα ύψους 344.000 δολαρίων ετησίως στον καθένα.

600.000 λίρες για να γιορτάσει τη γέννηση και τη βάπτιση των διδύμων

Συν τοις άλλοις, όπως αποκάλυψε ο λογιστής, στο παλάτι ξοδεύτηκαν σχεδόν 600.000 λίρες, για να εορτάσουν τη γέννηση και τη βάπτιση των διδύμων. Μόνο σε μία ημέρα, τον Απρίλιο του 2016, η πριγκίπισσα Σαρλίν ζήτησε 70.000 ευρώ και αυτό ήταν «σίγουρα υπερβολικό» δήλωσε ο Παλμερό, ιδίως επειδή σχεδίαζε να νοικιάσει μια δεύτερη βίλα στην Κορσική. «Δεν είναι πολλά;» ρώτησε ο επικεφαλής των οικονομικών, ο οποίος ανησυχούσε πως η πριγκίπισσα έπαιρνε χρήματα από κεφάλαια, που ήταν «αδήλωτα» από φορολογικής άποψης. «Αυτές οι πρακτικές είναι επικίνδυνες» είχε προειδοποιήσει ο Παλμερό.