Για την εμπειρία του με το σύνδρομο Tourette μίλησε ο ηθοποιός Βασίλης Ντάρμας ο οποίος φιλοξενήθηκε στο πλατό της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ το μεσημέρι της Πέμπτης (23/11). Ο νεαρός πρωταγωνιστής της σειράς της ΕΡΤ «Κάνε ότι κοιμάσαι» τόνισε πως «είναι καλό να μιλάμε για τέτοια θέματα, να τα φωτίζουμε γιατί δυστυχώς σε αυτή την κοινωνία δεν είμαστε εκπαιδευμένοι».

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Ντάρμας εξομολογήθηκε πως «θεωρώ ότι είναι καλό να μιλάμε για τέτοια θέματα, να τα φωτίζουμε γιατί δυστυχώς σε αυτή την κοινωνία δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Και επειδή δεν είμαστε εκπαιδευμένοι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την δημοσιότητα για να μπορούμε να πούμε πέντε πράγματα και να δούμε τι γίνεται. Εκτός του ότι δεν ξέρει ο κόσμος πολλά πράγματα, μας λείπει η παιδεία σε αυτό».

«Μιλάω εμπειρικά και λίγο πολύ όλοι το βιώνουμε. Στο σχολείο η αθωότητα και η άγνοια κάνει τα παιδιά λίγο ανελέητα, αυτή είναι μια αλήθεια αντικειμενική. Πέρα από αυτό όμως και οι μεγάλοι, γενικά, δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Μας λείπει η παιδεία και η εκπαίδευση από το σχολείο και από το σπίτι. Νομίζω ότι το βλέπουμε και αυτόματα, λόγω της μη εκπαίδευσης, υπάρχει ένας τοίχος και μια άμυνα που εκδηλώνεται είτε με μπούλινγκ είτε με οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι όμως θέμα προβλήματος, είναι θέμα ιδιαιτερότητας ή μιας πάθησης που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Από τη στιγμή που εγώ, όχι μόνο συμφιλιώθηκα με αυτό, αλλά είναι και ένα στοιχείο μου που πλέον το αγαπώ και το φέρω μέσα μου, μπορώ να μιλάω ανοιχτά για αυτό και να πω: Παιδιά, έχω αυτό και είμαι καλά» τόνισε ο νεαρός ηθοποιός.

«Το σύνδρομο Ντε λα Τουρέτ είναι μια νευρολογικού περιεχομένου πάθηση που έχει να κάνει με ένα νευρολογικό μοτίβο. Τα λεγόμενα και τικ, στην απλή μορφή το λέω γιατί το εύρος και το φάσμα είναι τεράστιο. Υπάρχει κοπρολαλία για παράδειγμα, όταν κάποιοι μιλάνε με άσχημες λέξεις και είναι ίσως το πιο γνωστό. Η δική μου ιδιαιτερότητα είναι πως έχω ένα μικρό ζουζούνι μέσα μου, το οποίο μετακομίζει κατά διαστήματα. Δηλαδή μπορεί να το έχω στο γόνατο και να θέλω συνεχώς να το κουνήσω ή να κλείνω συνέχεια τα μάτια μου και να σταματήσει αυτό μετά από λίγο καιρό και να ξεκινήσει κάτι άλλο. Πλέον το ελέγχω και δεν το έχω τόσο πολύ» πρόσθεσε, ακόμα, ο Βασίλης Ντάρμας στο ψυχαγωγικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ.