Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για την επανεμφάνιση της λέπρας, που είναι γνωστή ως νόσος του Χάνσεν, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ενδεχομένως γίνει ενδημική στην Πολιτεία της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το CNN, στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases δημοσίευτηκε μια νέα έκθεση που αναφέρει πως «159 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, ενώ η Φλόριντα ήταν μεταξύ των κορυφαίων πολιτειών αναφοράς».

«Η κεντρική Φλόριντα, ειδικότερα, αντιπροσώπευε το 81% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στη Φλόριντα και σχεδόν το ένα πέμπτο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε εθνικό επίπεδο», προσθέτει στη συνέχεια.

Μάλιστα, έχουν αναφερθεί 15 κρούσματα λέπρας στη Φλόριντα το 2023, με την πλειοψηφία να καταγράφεται στην κομητεία Brevard.

Τι είναι και τα συμπτώματα

Η συγκεκριμένη λοίμωξη προκαλείται από τα βακτήρια Mycobacterium leprae, τα οποία αναπτύσσονται πολύ αργά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να εμφανιστούν σημάδια μόλυνσης.

Η ασθένεια από τη στιγμή που εκδηλωθεί μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα, το δέρμα, τα μάτια και τη μύτη. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια επιτίθενται στα νεύρα, τα οποία μπορεί να διογκωθούν κάτω από το δέρμα. Στη συνέχεια, τα μολυσμένα άτομα ενδέχεται να χάσουν την αίσθηση της αφής και του πόνου στα σημεία που έχουν ανοίξει πληγές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, όπως κοψίματα και εγκαύματα. Μάλιστα, το μολυσμένο δέρμα αλλάζει χρώμα και γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο, συχνά ξηρό ή ξεφλουδισμένο.

Ανθρώπινα χέρια με λέπρα

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της λέπρας, είναι οι πληγές που ανοίγει στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με το CDC, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δερματικά συμπτώματα όπως:

  • Οζίδια στο δέρμα
  • Παχύ, άκαμπτο ή ξηρό δέρμα
  • Έλκη στα πέλματα
  • Οίδημα ή εξογκώματα στο πρόσωπο ή στους λοβούς των αυτιών
  • Απώλεια φρυδιών ή βλεφαρίδων

Παράλληλα, τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα ανθρώπινα νεύρα είναι τα εξής:

  • Μούδιασμα των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος
  • Μυϊκή αδυναμία ή παράλυση (ειδικά στα χέρια και τα πόδια)
  • Διευρυμένα νεύρα (ειδικά εκείνα γύρω από τον αγκώνα και το γόνατο και στα πλάγια του λαιμού)
  • Οφθαλμικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση