Η Νόσος του Χάνσεν που είναι γνωστή και ως λέπρα, μπορεί να έχει εξαλειφθεί από την Ευρώπη εδώ και αρκετές δεκαετίες, καθώς έχουν βρεθεί φάρμακα, όμως απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα, γιατί γυναίκα νοσεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ρίου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα cdc.gov, ότι η συγκεκριμένη λοίμωξη προκαλείται από τα βακτήρια Mycobacterium leprae, τα οποία αναπτύσσονται πολύ αργά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να εμφανιστούν σημάδια μόλυνσης.

Η ασθένεια από την στιγμή που εκδηλωθεί μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα, το δέρμα, τα μάτια και την μύτη. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια επιτίθενται στα νεύρα, τα οποία μπορεί να διογκωθούν κάτω από το δέρμα. Στη συνέχεια, τα μολυσμένα άτομα ενδέχεται να χάσουν την αίσθηση της αφής και του πόνου στα σημεία που έχουν ανοίξει πληγές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, όπως κοψίματα και εγκαύματα. Μάλιστα, το μολυσμένο δέρμα αλλάζει χρώμα και γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο, συχνά ξηρό ή ξεφλουδισμένο.

Άκρα μετά από λέπρα

Επίσης, σε περίπτωση που η λέπρα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει παράλυση στα νεύρα, τα οποία στη συνέχεια θα οδηγήσουν σε παράλυση των χεριών και των ποδιών του ασθενή. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να έχει πολλαπλούς τραυματισμούς λόγω έλλειψης αίσθησης και τελικά το σώμα μπορεί να απορροφήσει εκ νέου τα προσβεβλημένα δάχτυλα με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την εμφανή απώλεια των δακτύλων των ποδιών και των δακτύλων.

Έλκη κερατοειδούς και τύφλωση μπορεί ακόμα να εμφανιστούν, ενώ ενδέχεται να προκληθεί και απώλεια φρυδιών αλλά και παραμόρφωση της μύτης, ως αποτέλεσμα βλάβης στο ρινικό διάφραγμα.

Τα συμπτώματα

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της Λέπρας, είναι οι πληγές που ανοίγει στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με το CDC, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δερματικά συμπτώματα όπως:

  • Οζίδια στο δέρμα
  • Παχύ, άκαμπτο ή ξηρό δέρμα
  • Έλκη στα πέλματα
  • Οίδημα ή εξογκώματα στο πρόσωπο ή στους λοβούς των αυτιών
  • Απώλεια φρυδιών ή βλεφαρίδων
  • Παράλληλα, τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα ανθρώπινα νεύρα είναι τα εξής:
  • Μούδιασμα των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος
  • Μυϊκή αδυναμία ή παράλυση (ειδικά στα χέρια και τα πόδια)
  • Διευρυμένα νεύρα (ειδικά εκείνα γύρω από τον αγκώνα και το γόνατο και στα πλάγια του λαιμού)
  • Οφθαλμικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση
Χέρια ανθρώπου που νοσεί με λέπρα
Χέρια ατόμου που νοσεί με λέπρα

Θεραπεία

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρουν ότι η λέπρα αντιμετωπίζεται με συνδυασμό αντιβιοτικών, ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται 2 με 3 φάρμακα ταυτόχρονα. Αυτά είναι η δαψόνη με ριφαμπικίνη και η κλοφαζιμίνη.

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν τη λέπρα, με την διαδικασία να μην είναι σύντομη, καθώς διαρκεί περίπου ένα με δύο χρόνια και πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλες οι οδηγίες.

Παρόλα αυτά, η θεραπεία δεν ανατρέπει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, καθώς νευρική βλάβη ή φυσική παραμόρφωση που μπορεί να έχει συμβεί πριν από τη διάγνωση δεν θεραπεύονται. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό η νόσος να διαγνωστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη, ιδιαίτερα στα νεύρα.