Το άγχος επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενώ η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαχείριση του άγχους, πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τον αντίκτυπο της διατροφής τους στην ψυχική τους ευεξία.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άγχους αυξάνοντας τα επίπεδα του, διαταράσσοντας τον ύπνο και επηρεάζοντας τη διάθεση. Προσέχοντας τι καταναλώνουμε μπορούμε να κάνουμε διατροφικές επιλογές που προάγουν την ηρεμία και μειώνουν το άγχος.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

1. Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και τη σοκολάτα. Ενώ προσφέρει μια προσωρινή ενεργειακή ώθηση, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους. Επειδή διεγείρει το νευρικό σύστημα, οδηγεί σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, νευρικότητα και ανησυχία.

2. Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και το λευκό ψωμί μπορούν να προκαλέσουν χάος στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Προκαλούν μια γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την οποία ακολουθεί η συντριβή! Η γρήγορη αυτή εναλλαγή οδηγεί σε αισθήματα ευερεθιστότητας, κόπωσης και άγχους. Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ταφρούτα και τα λαχανικά, που παρέχουν διαρκή ενέργεια και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Γυναίκα βάζει ζάχαρη στον καφέ της

3. Το αλκοόλ

Ενώ μερικοί άνθρωποι στρέφονται στο αλκοόλ ως μέσο χαλάρωσης, στην πραγματικότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους. Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένα συναισθήματα άγχους, ακόμη και σε κρίσεις πανικού. Μπορεί επίσης να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώνει περαιτέρω το άγχος.

4. Τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες τροφίμων, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά τα πρόσθετα και μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο άγχος, ανησυχία ή δυσκολία συγκέντρωσης. Προτιμήστε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία θα εντοπίσετε από τις ετικέτες των προϊόντων

5. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά

Ενώ τα λιπαρά είναι απαραίτητο μακροθρεπτικό στοιχείο στη διατροφή μας, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λίπη, όπως το fast food, τα τηγανητά φαγητά και τα λιπαρά σνακ, μπορούν να συμβάλουν στο αίσθημα άγχους. Αυτές οι τροφές χωνεύονται δύσκολα και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία. Επιλέξτε να καταναλώνετε καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, που παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ανθυγιεινό φαγητό

6. Υπερβολικό αλάτι

Ενώ οι μικρές ποσότητες αλατιού είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων μπορεί να συμβάλει στο άγχος. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αν τα γεύματα σας, σας φαίνονται άνοστα, τότε προτιμήστε να προσθέσετε βότανα, μπαχαρικά και άλλα αρωματικά.

7. Ευαισθησίες στα τρόφιμα

Ορισμένα άτομα με άγχος μπορεί να έχουν υποκείμενες τροφικές ευαισθησίες ή αλλεργίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων. Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν το άγχος σας, σκεφτείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να εντοπίσετε τυχόν πιθανά εκλυτικά αίτια.

Ενώ οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους μπορεί να μην θεραπεύουν το άγχος, μπορούν σίγουρα να παίξουν ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του. Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, επομένως είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς επηρεάζουν ορισμένα τρόφιμα εσάς προσωπικά.