Το σεξουαλικό τραύμα μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους και δεν περιλαμβάνει πάντα την άσκηση σωματικής βίας. Σεξουαλικός εξαναγκασμός συμβαίνει, για παράδειγμα όταν κάποιος σας πιέζει ή σας χειραγωγεί για να έρθετε σε σεξουαλική επαφή μαζί του, ενώ δεν το θέλετε.

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός προκαλεί άγχος και ενώ καταλαβαίνετε ότι ό,τι συνέβη δεν ήταν σωστό, αδυνατείτε να κατανοήσει το πώς ή το γιατί. Ένα πράγμα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές, αναφέρει το Healthline: η συγκατάθεση δίνεται πάντα οικειοθελώς. Αν πείτε «ναι» μόνο και μόνο γιατί η άλλη πλευρά σας πίεσε ή σας απείλησε τότε δεν έχετε δώσει πραγματικά συγκατάθεση.

Τι είναι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός

Ο εξαναγκασμός περιγράφει την προσπάθεια ενός ατόμου να ελέγξει τη συμπεριφορά σας με απειλές ή χειραγώγηση. Συμβαίνει όταν ο άλλος δεν δέχεται το «όχι» σαν απάντηση και συνεχίζει την προσπάθεια να σας πείσει να κάνετε σεξ. Μόλις αρνηθείτε το σεξ, η ιστορία λογικά θα σταματήσει εκεί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές ο εξαναγκασμός μπορεί να είναι αρκετά κραυγαλέος. Για παράδειγμα: «Αν δεν κάνουμε σεξ θα πω σε όλους ότι έχουμε σχέση». Άλλες φορές ο εξαναγκασμός μπορεί να γίνει με πιο διακριτικό τρόπο. «Πιες ένα ποτήρι κρασί, βγάλε τα ρούχα σου και θα δούμε τι θα συμβεί».

Οι πιο συνηθισμένες τακτικές εξαναγκασμού:

  • Δημιουργία ενοχών
  • Απειλές
  • Συναισθηματικός εκβιασμός
  • Ναρκωτικά ή αλκοόλ για να κάμψουν εύκολα τις αντιστάσεις

Ο εξαναγκασμός συνήθως παραμένει στη σφαίρα της λεκτικής και συναισθηματικής πίεσης. Δεν είναι ασυνήθιστο να ενδώσετε στον εξαναγκασμό αν φοβάστε ότι η χειραγώγηση και η πίεση θα κλιμακωθεί σε σωματική επιθετικότητα και βία. Συνήθως συμβαίνει όταν έχετε ερωτική σχέση με κάποιον, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλες μορφές σχέσεων, όπως στις φιλικές ή στις οικογενειακές.

Η διαφορά μεταξύ εξαναγκασμού και συναίνεσης

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εξαναγκασμού και συναίνεσης; Αν δεν θέλετε να κάνετε σεξ αλλά τελικά λέτε «ναι» επειδή νιώθετε υποχρεωμένη ή δεν θέλετε να θυμώσει ο άλλος τότε δεν συναινείτε οικειοθελώς. Ο εξαναγκασμός συμβαίνει όταν κάποιος θέλει να συναινέσετε ενώ έχετε ήδη πει όχι ή έχετε εκφράσει με άλλο τρόπο την αδιαφορία σας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές, πειθώ και άλλες τακτικές για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει.

Αλκοόλ

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ακόμα να συναινέσουν μετά από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν μπορείτε να συναινέσετε αν τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ έχουν επηρεάσει την ικανότητά σας να λαμβάνετε αποφάσεις.

Πείτε για παράδειγμα ότι έχετε βγει ραντεβού. Έχετε πιει μερικά ποτά και έχετε έρθει στο κέφι, χωρίς ωστόσο να έχετε μεθύσει. Νιώθετε να σας έλκει κάποιος. Σας ρωτάει αν θέλετε να πάτε σπίτι του και λέτε ναι. Από τη στιγμή που έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας μπορείτε ακόμα να συναινέσετε. Όταν όμως κάποιος συνεχίζει να σας προσφέρει ποτά με σκοπό να σας κάνει να συμφωνήσετε στο σεξ ενώ είστε μεθυσμένη, αυτό είναι εξαναγκασμός.

Σε σχέση

Το να βρίσκεστε σε σχέση δεν σημαίνει ότι δίνετε διαρκώς τη συγκατάθεσή σας. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν πότε θέλουν να κάνουν σεξ και πότε όχι. Από τη στιγμή που λέτε «όχι» η άρνηση οφείλει να γίνει σεβαστή. Οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξετε γνώμη με απειλές ή ενοχοποίηση είναι εξαναγκασμός.

Μπορεί τώρα να αναρωτιέστε αν είναι εξαναγκασμός όταν ο σύντροφός σας σας λέει πόσο σέξι είστε ή σας κάνει αισθησιακό μασάζ. Η διαφορά έγκειται στα εξής:

  • Στην πρόθεση
  • Αν έχετε ήδη πει «όχι»
  • Πώς αντέδρασε στην άρνηση

Ας πούμε για παράδειγμα ότι λέτε «δεν έχω διάθεση απόψε» και παίρνετε την απάντηση «ok, σου κάνω απλό μασάζ, εκτός αν θες να σταματήσω». Αυτό σας δίνει την επιλογή αν θέλετε να διατηρήσετε την οικειότητα της στιγμής.

Αν, λίγο αργότερα, αποφασίσετε ότι όντως έχετε όρεξη για σεξ, αυτό δεν αποτελεί εξαναγκασμό – εφόσον η απόφαση προέρχεται πραγματικά από εσάς. Θα ήταν, ωστόσο, εξαναγκασμός αν επιμένουν ότι θέλουν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, αλλά στη συνέχεια ρωτούν επανειλημμένα: «Είσαι σίγουρη ότι δεν αισθάνεσαι λίγο πιο σέξι μετά από όλο αυτό το μασάζ;».

Μορφές εξαναγκασμού

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Εν ολίγοις, κάποιος που σας κάνει να αισθάνεστε πιεσμένοι και άβολα, αφού έχετε πει όχι στο σεξ, μπορεί να προσπαθεί να σας εξαναγκάσει.

  • Ευθείες απειλές

Κάποιες φορές μπορεί η άλλη πλευρά να σας απειλήσει ευθέως για το τι θα σας κάνει σε περίπτωση που δεν συμφωνήσετε να κάνετε σεξ ή το κακό που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον που αγαπάτε. Αν είστε σε σχέση μπορεί να σας απειλήσει με χωρισμό. Ένας συνάδελφος ή προϊστάμενος θα μπορούσε να απειλήσει την καριέρα σας.

  • Κοινωνική πίεση

Κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει να κάνετε σεξ υπονοώντας ότι το «όχι» σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Μπορεί να ακούσετε για παράδειγμα να σας λέει: «Μην είσαι σεμνότυφη. Όλοι οι άλλοι κάνουν σεξ. Είσαι πολύ μεγάλη για να είσαι ακόμα παρθένα».

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι είναι μόνο δική σας επιλογή το σεξ. Το τι σκέφτονται οι άλλοι δεν έχει σημασία. Ούτε ο αριθμός των ραντεβού που έχειτε βγει, η ηλικία σας ή οτιδήποτε άλλο.

  • Συναισθηματική χειραγώγηση

Σε μια σχέση, ένας σύντροφος μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τα συναισθήματά σας προκειμένου να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη για να κάνετε σεξ. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σκόπιμα τα συναισθήματά τους για να προσπαθήσουν να σας πείσουν να κάνετε αυτό που θέλουν, αυτό είναι εξαναγκασμός.

Κάποιοι βίαιοι σύντροφοι μπορεί να αρνηθούν να σας μιλήσουν μέχρι να ενδώσετε ή να προσπαθήσουν να σας επηρεάσουν προσπαθώντας να κερδίσουν τη συμπάθειά σας.

  • Ενοχές

Η ενοχή είναι μια άλλη κοινή τακτική εξαναγκασμού.Τα συναισθήματά σας για κάποιον μπορεί να σας κάνουν πιο ευάλωτους στην ενοχή. Νοιάζεστε γι’ αυτούς, οπότε δεν θέλετε να τους πληγώσετε, αλλά εκείνοι μπορεί να το εκμεταλλευτούν. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθανθείτε ένοχοι, διαστρεβλώνοντας την κατάσταση, ώστε να φανεί ότι κάνατε κάτι κακό, πχ «δεν ήθελες να κάνεις πολύ σεξ τελευταία. Πρέπει να με απατάς. Αν δεν το κάνεις, τότε απόδειξέ το δείχνοντάς μου ότι με θέλεις».

  • Υποτίμηση

Μια άλλη συνήθης τακτική εξαναγκασμού περιλαμβάνει την υποτίμηση. Μπορεί να προσπαθήσουν να ρίξουν την αυτοπεποίθησή σας ή να συμπεριφέρονται σαν να σας κάνουν χάρη που θέλουν να κάνουν σεξ μαζί σας.

  • Υπερβολική οικειότητα

Είναι πολύ πιθανό κάποιος να προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει για να κάνετε σεξ με κομπλιμέντα, δώρα άλλα είδη στοργής. Μπορεί να σας βγάλει για δείπνο σε ένα ακριβό εστιατόριο, να σας στείλει λουλούδια στη δουλειά ή να σας κάνει ακριβά δώρα, όλα με την προσδοκία ότι θα τον ανταμείψετε για τη γενναιοδωρία του με σεξ.

Προσοχή! Τα κομπλιμέντα από μόνα τους δεν υποδηλώνουν πάντα εξαναγκασμό. Προσέξτε, όμως, αν με σεβασμό κάνουν πίσω στο όχι σας ή συνεχίζουν να σας πιέζουν.

  • Καμία ευκαιρία στο «όχι»

Η συναίνεση δίνεται με το «ναι». Το να μην πείτε τίποτα δεν σημαίνει ότι έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας. Σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να μην θέλετε να πείτε ναι αλλά ταυτόχρονα να φοβάστε να πείτε όχι.

Ένα άτομο που σέβεται τον εαυτό του θα παρατηρήσει πιθανότατα από τη γλώσσα του σώματός σας ότι αισθάνεστε άβολα και θα αφιερώσει ένα λεπτό για να μάθει αν όλα είναι εντάξει. Κάποιος που ξεκινάει τη σεξουαλική επαφή χωρίς πρώτα να συζητήσει τα όρια ή να σας ρωτήσει τι θα θέλατε να κάνετε, μπορεί να ελπίζει ότι απλώς θα συμφωνήσετε με αυτό που θέλει να κάνει. Ίσως μάλιστα να σας ξυπνάει για σεξ, διακόπτοντας τον ύπνο σας και ελπίζοντας ότι θα είστε πολύ κουρασμένη για να διαμαρτυρηθείτε.