Η παρατεταμένη οσμή του τσιγάρου πέρα από δυσάρεστη, είναι και επικίνδυνη για την υγεία. Η μυρωδιά του τσιγάρου που κολλάει στα ρούχα, το δέρμα, τα μαλλιά και το περιβάλλον, περιέχει ενεργές χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αλλά και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Αν καπνίζετε, ίσως και να έχετε συνηθίσει τη μυρωδιά και να μην συνειδητοποιείτε πόσο έντονη είναι. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψετε εντελώς τη μυρωδιά του καπνίσματος είναι να αφαιρέσετε το τσιγάρο από τη ζωή σας, αλλά παρακάτω το healthline.com συγκεντρώσει κάποιους τρόπους, που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτή τη δυσάρεστη μυρωδιά.

Πως να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του τσιγάρου από τα ρούχα σας

ρούχα ντουλάπα

Ακόμα και αν βγείτε έξω για να καπνίσετε, είναι βέβαιο ότι θα φέρετε μαζί σας τη μυρωδιά του τσιγάρου σε οποιονδήποτε χώρο μπείτε, αν δεν την απομακρύνετε αμέσως από τα ρούχα και τα παπούτσια. Αν δεν πλένετε τα ρούχα σας μετά από κάθε χρήση, η ντουλάπα σας θα μυρίζει επίσης τσιγάρο. Αυτές οι λύσεις μπορούν να σας βοηθήσουν:

Πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι με μαγειρική σόδα

Πλύνετε τα ρούχα σας με κανονικό απορρυπαντικό με προσθήκη ενός φλιτζανιού μαγειρικής σόδας. Αφήστε τα να στεγνώσουν. Αν ένα πλύσιμο δεν είναι αρκετό για να εξαλείψει την οσμή, πλύνετε όσες φορές χρειάζεται πριν το στέγνωμα στο πλυντήριο. Τα στεγνωτήρια μπορεί να κάνουν την μυρωδιά πιο έντονη, καθιστώντας την πιο δύσκολη στην απομάκρυνσή της. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε μαγειρική σόδα σε σαπουνόνερο για να πλύνετε στο χέρι ευαίσθητα ρούχα.

Δοκιμάστε ένα αποσμητικό σπρέι

Ο ψεκασμός των ρούχων σας με ένα αποσμητικό χώρου που είναι κατασκευασμένο για υφάσματα ή με ένα αντιιδρωτικό σε σπρέι, είναι ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε την οσμή του τσιγάρου από τα ρούχα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλες βαριές μυρωδιές, δεδομένου ότι πρέπει να ψεκάσετε ολόκληρο το ρούχο για να έχετε αποτελέσματα.

Καλύψτε την οσμή

Τα σπρέι με αιθέρια έλαια δεν θα απορροφήσουν τη μυρωδιά του τσιγάρου από τρίτους, αλλά ορισμένα αρώματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στο να την καλύψουν σε κάποιο βαθμό. Σε αυτά περιλαμβάνονται το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, ο ευκάλυπτος και η λεβάντα. Προσοχή, όμως, μην βάζετε αδιαλύτως αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα σας.

Πώς να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του τσιγάρου από το σπίτι σας

Κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου συσσωρεύεται με κάθε τσιγάρο που καπνίζεται. Μπορεί να συνεχίσει να διαπερνά τα σπίτια για μήνες ή και περισσότερο, μετά το τελευταίο τσιγάρο που καπνίστηκε.
Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτό, επειδή το κάπνισμα περιέχει τοξικά σωματίδια και αέρια που μπορούν να διαπεράσουν τόσο τις σκληρές όσο και τις μαλακές επιφάνειες. Η νικοτίνη μολύνει ακόμη και τη σκόνη.

Αερίστε ολόκληρο το σπίτι ανοίγοντας τα παράθυρα και χρησιμοποιώντας τους ανεμιστήρες.

Πριν από το βάψιμο, καθαρίστε τους τοίχους με ένα καθαριστικό πανί. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα αστάρι που περιέχει ένα στεγανωτικό οσμών.

Περάστε ένα βερνίκι πάνω από τα ξύλινα δάπεδα.

Καθαρίστε τις επιφάνειες με πλακάκια με διάλυμα νερού και χλωρίνης 90 προς 10 ή νερού και λευκού ξιδιού.

Εάν όλα αυτά δεν αποδώσουν, μπορεί να χρειαστεί επαγγελματική βοήθεια.

Πώς να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του τσιγάρου από το αυτοκίνητό σας

Εάν καπνίζετε στο αυτοκίνητό σας, η μυρωδιά είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει. Μπορείτε να τη μειώσετε με τους εξής τρόπους:

Καπνίζετε μόνο με ανοιχτά παράθυρα

Πλένοντας το εσωτερικό του παρμπρίζ σας μετά από κάθε τσιγάρο

Μην αφήνετε αποτσίγαρα στο αυτοκίνητό σας

Πλένοντας τα καθίσματα και τα χαλάκια του αυτοκινήτου με διάλυμα χλωρίνης και νερού, υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού ή λευκού ξιδιού και νερού, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Σίγουρα, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές που έρχονται μαζί με το κάπνισμα αισθητικά. Όμως, ο καλύτερος τρόπος για να το εξαλείψετε εντελώς είναι να μην καπνίζετε.