Για έκτη συνεχή χρονιά η μεσογειακή διατροφή παίρνει την πρώτη θέση στις καλύτερες δίαιτες σύμφωνα με την ετήσια λίστα διατροφής του U.S. News & World Report. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται η δίαιτα DASH και η Flexiterian διατροφή. Και οι τρεις μειώνουν ή εξαλείφουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.

«Η μεσογειακή διατροφή δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα γύρω από τη Μεσόγειο, αυτό είναι το μήνυμα. Μπορείτε να πάρετε τα μαθήματα και την προσέγγιση του μεσογειακού διατροφικού προτύπου και να τα εφαρμόσετε σε οποιαδήποτε κουζίνα, σε οποιαδήποτε χώρα» δήλωσε στο CNN η Gretel Schueller από το U.S. News & World Report και αναμεταδίδει το Healthline.

Οι τρεις δίαιτες

  • Μεσογειακή διατροφή: Στα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υψηλή κατανάλωση λαδιού, οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (τυρί και γιαούρτι), κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
  • Δίαιτα DASH: Ενθαρρύνει την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα αρχικά προκύπτουν από τις λέξεις «Dietary Approaches to Stop Hypertension» (Διαιτητικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση). Σε αυτή τη δίαιτα μειώνονται -ή εξαλείφονται- τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  • Flexiterian διατροφή ή αλλιώς ευέλικτη χορτοφαγία: Προτείνει κυρίως την πρόσληψη φυτικών τροφίμων και επιτρέπει την πρόσληψη κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων με μέτρο.

Τα συμπεράσματα

Στην έρευνα ομάδα ειδικών ανέλυσε 24 δίαιτες και τις κατέταξε με βάση διάφορες κατηγορίες, όπως πόσο εύκολο είναι κάποιος να τις ακολουθήσει και πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η μεσογειακή δίαιτα είχε την υψηλότερη συνολική βαθμολογία με 4,6 στα 5. Η δίαιτα DASH όσο και η flexitarian δίαιτα συγκέντρωσαν 4,4.

Η δίαιτα DASH σημείωσε στην πραγματικότητα υψηλότερη βαθμολογία από τη μεσογειακή όσον αφορά την απώλεια βάρους, αλλά η μεσογειακή δίαιτα έλαβε υψηλότερη βαθμολογία στο πόσο καλό κάνει στην υγεία και στη μείωση της χοληστερόλης.

Η flexitarian καταγράφηκε ως η πιο φιλική προς την οικογένεια, ενώ η DASH ήταν κορυφαία στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής τονίζουν ότι η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH σημειώνουν μεγαλύτερη επιτυχία μακροπρόθεσμα, επειδή είναι πιο εύκολο να ακολουθηθούν. Βασίζονται σε λογικές βάσεις και ενσωματώνουν, αντί να περιορίζουν, ένα ευρύ φάσμα ομάδας τροφίμων. «Περιλαμβάνουν και οι δύο αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα και είναι ευέλικτες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες πολλών ατόμων» δήλωσε η MS, RDN, LDN, CLT, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Caroline West Passerrello.

Tips για να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες

Οι αλλαγές στο σώμα και την υγεία από τη μεσογειακή διατροφή δεν έρχονται από τη μία στιγμή στην άλλη. «Προχωρήστε αργά. Το να κάνετε πάρα πολλές αλλαγές ταυτόχρονα μπορεί να σας δυσκολέψει να τις διατηρήσετε» συμβουλεύει η Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, συγγραφέας του «Skinny Liver». Συνιστά να επιμείνουμε σε μια διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης και να εντοπίσουμε αυτό το χαρακτηριστικό στη διατροφή μας που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε. «Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε σε αυτό για τις επόμενες 6 εβδομάδες πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη αλλαγή».

Όσον αφορά τη δίαιτα DASH και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ειδικότερα, η Kirkpatrick βάζει τους πελάτες της να περιορίζουν τις ημέρες κατανάλωσης (για παράδειγμα, να πίνουν μόνο τα Σαββατοκύριακα) και να δοκιμάζουν μη αλκοολούχα ποτά ή ποτά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ.

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε μόνιμες αλλαγές στην διατροφή σας η Caroline West Passerrello λέει: «Κλείστε ραντεβού με έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο που ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία της διατροφής σας, αν δεν είστε σίγουροι πώς να εξατομικεύσετε το πιάτο σας».

Και κατέληξε: «Οι πελάτες μου εστιάζουν στη συνολική υγεία και ευημερία τους περισσότερο από τα θέματα βάρους. Εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να τρώνε λιγότερη ζάχαρη και κόκκινο κρέας, αλλά το προσεγγίζουν διαφορετικά. Εστιάζουν σε περισσότερα μη ζαχαρούχα ποτά (όπως το ανθρακούχο νερό) και σε μια flexitarian προσέγγιση που τους κάνει να τρώνε περισσότερα γεύματα χωρίς κρέας. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα εκτός αν υπάρχει απειλητικός για τη ζωή λόγος για την αποφυγή κάποιου».