Υπό ακατάλληλες συνθήκες διαλύονται από τους νοσηλευτές στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» οι δραστικές (κυτταροστατικές) ουσίες, που προορίζονται να χορηγηθούν ως χημειοθεραπεία σε μικρούς ασθενείς.

Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα των αναπτυγμένων χωρών, στις οποίες και η Ελλάδα αξιώνει να συγκαταλέγεται, η προετοιμασία (διάλυση) των κυτταροστατικών φαρμάκων που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς γίνεται υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές και συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και υγιεινής σε ειδικό χώρο, στην Κεντρική Μονάδα Διάλυσης και από εξειδικευμένο προσωπικό, τους φαρμακοποιούς.

Στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ωστόσο, αυτή η σημαντική φαρμακευτική πράξη διεκπεραιώνεται υπό συνθήκες προχειρότητας και ανοργανωσιάς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, εξαιτίας των επικίνδυνων χημικών ουσιών που εκλύονται από τα φάρμακα αυτά και οι οποίες συνδέονται με μεταλλάξεις, τερατογενέσεις και τοξικές βλάβες, αλλά και επιβαρύνοντας την οικονομική κατάσταση του νοσοκομείου.

Νοσηλευτές εκτελούν χρέη φαρμακοποιών
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ), η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότητας, ποιότητας και ασφάλειας στη φροντίδα υγείας μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, όπως είναι τα παιδιά με καρκίνο. Τη διάλυση των φαρμάκων αυτών έχουν επωμισθεί οι νοσηλευτές.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πράξεις που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και συνεπώς θα μπορούσε να τους καταλογιστεί σε περίπτωση λάθους ότι διενεργούν παράνομες και επικίνδυνες προπαρασκευαστικές πράξεις, οι νοσηλευτές και οι βοηθοί νοσηλευτές είναι αυτοί που συντηρούν ουσιαστικά το Ογκολογικό Τμήμα και τους ασθενείς του.

Πηγή: protothema.gr