Η χημική δομή της καφεΐνης μοιάζει με αυτήν της θεοφυλλίνης, ενός κλασικού φαρμάκου για το άσθμα, που χαλαρώνει τους αναπνευστικούς μυς και καταπραΰνει το συριγμό, τη δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, όταν γίνει η πέψη της καφεΐνης και διασπαστεί από το ήπαρ, ένα από τα υποπροϊόντα που παράγει της είναι μικρές ποσότητες θεοφυλλίνης.

Κάπως έτσι άρχισαν να διερευνούν οι επιστήμονες εάν και κατά πόσον θα μπορούσε η καφεΐνη να επηρεάζει τους πάσχοντες από άσθμα.

Πριν από λίγα χρόνια, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική βάση δεδομένων Cochrane Database of Systematic Reviews, εξετάστηκαν τα ευρήματα έξι κλινικών μελετών επί του θέματος. Το συμπέρασμα ήταν, όπως ανέφερε στο ένθετο «Υγεία» η εφημερίδα «Τα Νέα», ότι η καφεΐνη παρέχει μικρές βελτιώσεις στην αναπνευστική λειτουργία, που διαρκούν έως τέσσερις ώρες.

Οι βελτιώσεις αυτές, όμως, είναι τόσο μικρές ώστε η καφεΐνη δε μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα. Επιπλέον, σε μεγάλες δόσεις εξουδετερώνει τη δράση της θεοφυλλίνης. Γι’ αυτό και όποιος έχει άσθμα πρέπει να μην το παρακάνει με το καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και άλλα τρόφιμα με καφεΐνη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.