Soberana Plus είναι το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύχθηκε στην Κούβα και η Λευκορωσία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε τη χρήση του.

Το ινστιτούτο Φίνλεϊ της Αβάνας ανακοίνωσε μέσω Twitter την «καλή είδηση», ότι δηλαδή το υπουργείο Υγείας «ενέκρινε την αξιοποίηση του Soberana Plus». Πρόκειται για «την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δίνει άδεια σε κουβανικό εμβόλιο κατά της COVID-19», διευκρίνισε το ινστιτούτο που παράγει επίσης ακόμη ένα εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2, το Soberana 02.

Το μονοδοσικό εμβόλιο αυτό προτείνεται κυρίως σε ενήλικους που αναρρώνουν έπειτα από μόλυνση. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για την αναμνηστική δόση έπειτα από δύο δόσεις του Soberana 02.

Η Κούβα, η οποία κατασκευάζει μεγάλο μέρος των εμβολίων που αξιοποιεί από τα χρόνια του 1980, ανέπτυξε τρία εμβόλια κατά της COVID-19, το Abdala και τα δύο Soberana, τα οποία αξιοποιεί η ίδια και διαθέτει επίσης σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, το Βιετνάμ και το Ιράν. Κανένα από τα εμβόλιά της δεν έχει πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Μέχρι σήμερα το 90% των 11,2 εκατ. Κουβανών έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τους τελευταίους μήνες. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής βρίσκεται στους 8.529 νεκρούς σε σύνολο 1,1 εκατ. κρουσμάτων σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.