Η Moderna ανακοίνωσε ότι είχε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα κατά της μετάλλαξης Όμικρον από δοκιμές του εμβολίου της που έχει κυκλοφορήσει για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την εταιρεία, στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε ένα τροποποιημένο σκεύασμα του εμβολίου που ήδη κυκλοφορεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή του ιού.

Όπως αναφέρει λοιπόν το Γαλλικό Πρακτορείο, μία αναμνηστική δόση 50 μικρογραμμαρίων είχε ως αποτέλεσμα «μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον, έναν μήνα μετά την χορήγησή της, σε σχέση με το αρχικό εμβόλιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Moderna.

Μάλιστα, η νέα φόρμουλα, με την ονομασία mRNA-1273.214, είναι ένα «δισθενές» εμβόλιο, δηλαδή που στοχεύει τόσο την αρχική μορφή του ιού – όπως το εμβόλιο που έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο – όσο και την παραλλαγή Όμικρον. Έτσι, με την αναμνηστική δόση αυτή, τα αντισώματα κατά της Όμικρον πολλαπλασιάστηκαν επί 8 σε σχέση με το επίπεδο εκκίνησης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Παιδιά κάνουν εμβόλιο

«Με το mRNA-1273.214 προβλέπουμε παρατεταμένη προστασία κατά των παραλλαγών που αποτελούν πηγή ανησυχίας , πράγμα που το καθιστά βασικό υποψήφιο για αναμνηστική δόση το φθινόπωρο 2022», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna. «Θα υποβάλουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία και τις αναλύσεις τις ρυθμιστικές αρχές, με την ελπίδα ότι το δισθενές εμβόλιο που θα περιλαμβάνει την Όμικρον θα είναι διαθέσιμο προς το τέλος του καλοκαιριού», διευκρίνισε.

Η τελική γνωμοδότηση

Σύμφωνα με όσα αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι παρενέργειες της αναμνηστικής αυτής δόσης είναι συγκρίσιμες με εκείνες του αρχικού εμβολίου και ήταν καλά ανεκτό από τους 437 συμμετέχοντες στις δοκιμές, διευκρινίζει η εταιρεία, που προβλέπει ότι θα μελετήσει εκ νέου την ανοσολογική απόκριση 91 ημέρες μετά την χορήγηση.

Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής βασίζονται στο αρχικό στέλεχος του ιού και αποδεικνύονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στις παραλλαγές που έχουν εμφανισθεί.

Η αμερικανική FDA θα συγκροτήσει στο τέλος του Ιουνίου επιτροπή η οποία θα μελετήσει μία επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου, εν όψει μεγάλης εκστρατείας χορήγησης αναμνηστικών δόσεων εμβολίου το φθινόπωρο. Οι ειδικοί θα εξετάσουν αν το στέλεχος του ιού που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των σημερινών εμβολίων θα πρέπει να τροποποιηθεί, και αν ναι, ποια στελέχη θα πρέπει να επιλεγούν για το φθινόπωρο 2022.