Ο Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μικρόβιο Candida Auris, καθώς θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα μετά τον κορονοϊό, ενώ έχει μεγάλη θνησιμότητα και αντοχή στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το CDC πρόκειται για έναν αναδυόμενο μύκητα, που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο cdc.gov, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ ανησυχούν, γιατί συχνά είναι πολυανθεκτικό, που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό σε πολλαπλά αντιμυκητιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida.

Το μικρόβιο όπως παρατηρήθηκε σε εργαστήριο

Μάλιστα, πολλά νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, έχουν αναφέρει ότι έχουν εντοπίσει το συγκεκριμένο μικρόβιο, που προκαλεί σοβαρή ασθένεια σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Σε ορισμένους μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας σοβαρές επεμβατικές λοιμώξεις.

Επίσης, ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν κεντρικό φλεβικό καθετήρα ή άλλες γραμμές ή σωλήνες που εισέρχονται στο σώμα τους ή έχουν λάβει προηγουμένως αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα, φαίνεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Τα συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Το CDC τονίζει για τα συμπτώματα, πως τα άτομα που παθαίνουν λοιμώξεις από Candida, είναι συχνά ήδη άρρωστα από άλλες ιατρικές παθήσεις, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουν εάν έχουν την λοίμωξη.

Έτσι, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πυρετός και τα ρίγη που δεν βελτιώνονται μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Παρόλα αυτά, απαιτούνται εξειδικευμένες εργαστηριακές μέθοδοι για την ακριβή αναγνώριση του Candida Auris. Μάλιστα, οι συμβατικές εργαστηριακές τεχνικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη αναγνώριση και ακατάλληλη διαχείριση, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης του σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης