Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κλάδο υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 50% του αμερικανικού πληθυσμού θα πάσχει από διαβήτη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η ασθένεια οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία και αναμένεται να κοστίσει στους αμερικανούς πολίτες σχεδόν 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% θα καταβάλλει το κράτος στους ασθενείς μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο διαβήτης αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ μετατρέπεται σε έναν αυξανόμενα υπέρβαρο πληθυσμό. Το 12% του συνόλου των ενηλίκων Αμερικανών είναι διαβητικοί, σε σύγκριση με το 28% που είναι προδιαβητικοί, παρουσιάζοντας αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από νηστεία.

Ωστόσο οι προδιαβητικοί μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από την πάθηση με προγράμματα απώλειας βάρους.

«Ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές, όπως απώλεια 5% του σωματικού βάρους, έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν τη νόσο. Εάν δε λάβουμε σοβαρά υπόψη την παχυσαρκία, διατρέχουμε τον κίνδυνο τα παιδιά μας να ζουν λιγότερα χρόνια από ό, τι έζησαν οι γονείς μας. Πρόκειται για μια επιδημία που χτυπά μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού από τον καρκίνο του μαστού και το AIDS μαζί», δήλωσε ο γιατρός και αντιπρόεδρος στον τομέα υγείας της United Health, Deneen Vojta.