Λύση στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, γνωστό και ως RSV, δίνουν οι επιστήμονες, καθώς σε λίγους μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο εμβόλιο, που θα αντιμετωπίζει την ασθένεια που πλήττει κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με την telegraph.co.uk, πρόκειται για σκεύασμα που παράγει η GlaxoSmithKline (GSK) και αναμένεται μέχρι τον χειμώνα του 2022 να πάρει έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως είναι ένα παραδοσιακό εμβόλιο, που χρησιμοποιεί πρωτεΐνη και μιμείται τον ιό, ενώ θα χορηγείται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να προστατεύει τα βρέφη από την γέννηση τους και για αυτό τον λόγο, θα εμβολιάζονται οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, ώστε τα αντισώματα που παράγει η μητέρα να περάσουν στο παιδί.

Επίσης, το εμβόλιο που θα χορηγείται στους ηλικιωμένους, θα είναι ίδιο μεν, αλλά ενισχυμένο με ένα ανοσοενισχυτικό, μια ένωση που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου για να παρέχει τη μέγιστη προστασία.

Τι είναι το RSV

Σύμφωνα με το cdc.gov, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός και ως RSV, είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι σοβαρός, ειδικά για βρέφη και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Χαρακτηριστικά, είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα) και πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων) σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπτώματα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα εντός 4 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα της μόλυνσης συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή
  • Μείωση της όρεξης
  • Βήχας
  • Φτάρνισμα
  • Πυρετός

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα. Σε πολύ μικρά βρέφη με RSV, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα και δυσκολία στην αναπνοή.