Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως είναι μάλλον απαραίτητο ένα lockdown στις αρχές του Ιανουάριου, την πρώτη εβδομάδα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Ο ίδιος αναφέρει στο Newsbeast ότι γράφεται αυτή τη στιγμή εισήγηση στον πρωθυπουργό ενώ τονίζει πως τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με ραγδαίο ρυθμό μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Η εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου γράφεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Οι προβλέψεις για την πορεία της Όμικρον δείχνουν πως ένα lockdown στις αρχές του Ιανουάριου, την πρώτη εβδομάδα, είναι μάλλον απαραίτητο. H Όμικρον είναι αυτή που το επιβάλλει. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που προσπαθούμε να βρούμε εμείς στην έκθεση που φτιάχνουμε, είναι το αντίβαρο στο lockdown. Το γενικό κλείσιμο, ξέρουμε ότι είναι μια απλή και αποτελεσματική απόφαση αλλά δύσκολη την ίδια στιγμή. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε το μείγμα των μέτρων που θα δίνουν το ισοδύναμο αποτέλεσμα με ένα lockdown ως προς την μείωση της δυνατότητας μετάδοσης της Όμικρον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα που τρέχουμε, στις 31 Δεκεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ πιθανό να κυμαίνονται στα 5.500 αλλά από αυτό το σημείο και έπειτα αναμένουμε να πολλαπλασιαστούν με ραγδαίο ρυθμό. Ήδη, στις 27 Δεκεμβρίου μπορεί πια η Όμικρον να επικρατεί πανελλαδικά στην κοινότητα, δηλαδή να έχει ξεπεράσει σε κρούσματα το 50+1%».

Αναφορικά με τη διάρκεια ενός πιθανού lockdown ο καθηγητής αναφέρει τα εξής: «Αν πάντως επιβληθεί lockdown – ή και όποια άλλη δέσμη μέτρων επιλεγεί- η διάρκεια τους θα έχει να κάνει με τον ρυθμό σε όλα τα επίπεδα του εμβολιασμού– επαναληπτικές δόσεις, εμβολιασμοί παιδιών και νέοι εμβολιασμοί. Τώρα με την έλευση της Όμικρον είναι πιο επιτακτικοί παρά ποτέ. Η χαμηλή ταχύτητα θα έχει κόστος».

Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος

Ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να επιβληθούν

«Όσο για τη δέσμη των μέτρων αυτή θα μπορούσε να είναι αύξηση της τηλεργασίας στο 95%, παύση των δια ζώσης εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, μείωση της χωρητικότητας σε θέατρα και σινεμά, ωράριο στην εστίαση και απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ. Κορωνίδα των μέτρων πρέπει να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών» τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει σχετικά με το πόσο βαριά είναι η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον ότι «ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον οδηγούν σε ελαφρά νόσηση και μάλιστα πρόσφατη βρετανική έκθεση δείχνει ότι για την ώρα δεν υπάρχει βασικό συμπέρασμα για το ποια είναι η κατάσταση της νόσησης όταν προσβληθεί κάποιος με την Όμικρον.