Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς το γεγονός πως αν και εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει σε ένα ποσοστό κοντά στο 50% και μπορεί να μην είμαστε στην ίδια κατάσταση με πέρυσι, ωστόσο ο κορονοϊός εξακολουθεί να «πολιορκεί» τη χώρα. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την έλευση του φθινοπώρου.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε το πρωί της Παρασκευής (20/8) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», επισημαίνοντας πως «εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο», καθιστώντας παράλληλα σαφές πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και για τα παιδιά 12-15 ετών.  

Οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο ο κ. Μαζάνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δεδομένου ότι η πλατφόρμα άνοιξε γι’  αυτές τις ηλικίες τέλη Ιουλίου και μεσολάβησαν και οι καλοκαιρινές διακοπές. «Πιστεύω ότι η διάθεση υπάρχει, το 74% των γενικών εμβολιασμών γίνεται στα παιδιατρία, άρα οι γονείς ρωτάνε τους παιδιάτρους αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι τα παιδιά τους. Έχουν εμβολιαστεί 50.000 έφηβοι» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους εφήβους με ένα σωστό προγραμματισμό. Να ξεκινήσουν οι γονείς να κλείνουν τα ραντεβού. Ακόμα και τώρα να το αποφασίσουν, χρόνος υπάρχει».

Ο κ. Μαζάνης διευκρίνισε: «Η έγκριση στην Ελλάδα πάρθηκε μέσα στον Ιούλιο, όμως από αρχές Μάη έχει δοθεί έγκριση από τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων. Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατ. τα παιδιά από 12-17, στην Ιταλία είναι 2 εκατ. Υπάρχει η εμπειρία. Το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια που έχουμε. Είναι αποτελεσματικό. Και βεβαίως πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, γιατί και νοσούν και μεταδίδουν».

Κορονοϊός: «Πλήττεται ο εγκέφαλος, έχουμε νευρολογικά προβλήματα»

«Υπάρχουν παιδιά που έχουν νοσηλευτεί, που έχουν διασωληνωθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους. Στις ΗΠΑ είναι πάνω από 350, στην Ιταλία 50. Τα παιδιά που νοσούν με κλινικά συμπτώματα ακόμα και ασυμπτωματικά μπορεί να εμφανίσουν το post covid σύνδρομο που βασανίζει τα παιδιά για πολύ καιρό. Συνήθως πλήττεται ο εγκέφαλος και έχουμε νευρολογικά προβλήματα», υπογράμμισε και τόνισε πως δεν γνωρίζουμε τι «κουσούρι» αφήνει ο κορονοϊός.

Καταλήγοντας, ο παιδίατρος αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα του εμβολιασμού, σημείωσε: «Η πρώτη δόση δίνει καλύψει 30-33% του παιδιού και μέσα σε 21 ημέρες θα φτάσει με τη δεύτερη δόση μεγάλο ποσοστό κάλυψης. Να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά χθες. Οι γονείς  να ρωτήσουν τους προσωπικούς τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι το τελειότερο εμβόλιο που έχει φτιαχτεί ως τώρα (το Pfizer και το Moderna). Το εμβόλιο δίνει μια πληροφορία και μετά από λίγα λεπτά εξαφανίζεται. Είναι τόσο απλό, όσο αν πήγαινε το αυτοκίνητο με παλιά τεχνολογίας βενζίνη και τώρα έχετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Έχει γίνει μια τεράστια ανακάλυψη στην επιστήμη. Δεν μπαίνει όλο το μικρόβιο στον οργανισμό».