Υπάρχει ένας γάλλος γιατρός που θεωρεί ότι τα υγιεινά πρότυπα των καιρών μας λειτουργούν τυραννικά για τον άνθρωπο.

Κι έτσι έχει βαλθεί να μας πείσει πως χρειαζόμαστε άλλα πράγματα στην καθημερινότητά μας…

Σεξ, κρασί και τηγανητές πατάτες: Κορυφαίος γάλλος ογκολόγος συμβουλεύει

Ο καθηγητής David Khayat είναι ο κορυφαίος ογκολόγος της Γαλλίας και πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της χώρας.

Και όπως λέει στους Times, έχει κουραστεί να ακούει κάθε μέρα προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που καραδοκούν στο καθημερινό μας τραπέζι, απειλές δηλαδή όπως η ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι, το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας, ακόμα και το κρασί.

Ο Khayat ανησυχεί περισσότερο για έναν άλλο κίνδυνο, κάτι που σπανίως λέγεται: «Ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι για μια ζωή χωρίς απόλαυση, για μια ζωή χωρίς διασκέδαση. Και αν πας να το επιβάλεις αυτό στους ανθρώπους, θα εκραγούν».

Το ίδιο διατύπωσε ο Khayat και στο βιβλίο του, καλώντας τον κόσμο να γεύεται τις καθημερινές απολαύσεις, από το σεξ ως το κρασί και τις τηγανητές πατάτες.

Στο πρόσφατο πόνημά του «Arrêtez de Vous Priver» (Σταματήστε να στερείστε), ο ακαδημαϊκός προωθεί το μήνυμα ότι ο άνθρωπος χρειάζεται «μερικές μικρές υπερβολές, χωρίς να νιώθει ένοχος».

Τέτοιες μικρές απολαύσεις είναι απαραίτητες για την αυτοεκτίμησή μας, διατείνεται. Οι συνεχείς απαγορεύσεις που τίθενται από φορείς υγείας και ειδικούς στη διατροφή και την ευζωία είναι ουσιαστικά επιζήμιες για τον νου, ενώ στο σώμα δεν κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ο Khayat ακολουθεί σίγουρα έναν άλλο δρόμο και τα γραπτά του προκαλούν μεγάλες συζητήσεις. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Times, είπε ακριβώς ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος είναι μικροί.

Και διογκώνονται από «σπανίως πολύ μεγάλους γιατρούς», οι οποίοι το μόνο που επιδιώκουν είναι να επιβάλουν τα δικά τους «πρότυπα υγείας» στην κοινωνία.

Την ώρα που οι επαγγελματίες της υγείας μας λένε πως «θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα γηρατειά, την αρρώστια και τον θάνατο» αν μείνουμε μακριά από τις «υπερβολές του κρασιού και του κρέατος», ο Khayat απαντά πως «αυτό είναι λάθος, όλοι θα αρρωστήσουμε και όλοι μας θα πεθάνουμε».

Ακόμα πιο επικριτικός είναι για τη «δογματική προσέγγιση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως τη χαρακτηρίζει, απορρίπτοντας τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ειδικά για το επεξεργασμένο κρέας, δεν το θεωρεί «καθόλου πρόβλημα». Και επιτίθεται μάλιστα στους ισχυρισμούς του ΠΟΥ ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 18%.

Όπως δήλωσε στους Times: «Σας λένε ότι η αύξηση του κινδύνου είναι 18%, αλλά δεν σας λένε ποιος είναι ο αρχικός κίνδυνος. Είναι στην πραγματικότητα στο 2%. Αν φας λοιπόν ζαμπόν, ο κίνδυνος αυξάνεται από το 2% σε λίγο πάνω από το 2%. Αξίζει να στερείσαι μια φέτα ζαμπόν γι’ αυτό;»…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.