Σε 15 ανέρχονται οι περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré που καταγράφηκαν σε λήπτες του εμβολίου της Johnson & Johnson (Janssen) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), επί 7 εκατομμύρια δόσεων περίπου, έως τις 27 Ιουνίου 2021, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στο επικαιροποιημένο δελτίο του για την ασφάλεια του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Το εν λόγω σύνδρομο αφορά σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή των νεύρων και μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στο περπάτημα, με τον EMA να κάνει λόγο για «ένα ανεπιθύμητο συμβάν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» που απαιτεί ειδική παρακολούθηση.

Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν ούτε αποκλείουν αιτιώδη σχέση των περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barré με το εμβόλιο.

Επιπλέον, μέχρι και τις 27 Ιουνίου 2021, οι αναφορές για επεισόδια θρομβώσεων με θρομβοπενία (TTS) σε λήπτες του εμβολίου στην ΕΕ και τον ΕΟΧ έφτασαν τις 21 – τα τέσσερα από τα περιστατικά απέβησαν θανατηφόρα για τους ασθενείς.

Στα τέλη Μαΐου 2021 – συνεχίζει η ίδια έκθεση – ο EMA ενημερώθηκε για ένα περιστατικό περικαρδίτιδας σε άτομο που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο Janssen στην ΕΕ / ΕΟΧ, ενώ, στο ίδιο διάστημα δεν αναφέρθηκε κρούσμα μυοκαρδίτιδας. Σημειώνεται πως μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι εμβολιασμοί με το εν λόγω σκεύασμα στις υπό εξέταση περιοχές έφταναν τα 2 εκατ..

Ο EMA σημειώνει πως η αναφερόμενη περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται, κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πως σχετίζεται αιτιωδώς με το εμβόλιο, με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης της υπηρεσίας να συνεχίζει τη σχετική έρευνα.

Ακόμη, ο ΕΜΑ δηλώνει πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκύψει και ως ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, και σχετική αναφορά θα αναγραφεί στο φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος.

Τι λέει ο FDA

Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, ο FDA προειδοποίησε κι εκείνος, τη Δευτέρα, για «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré σε λήπτες του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της Covid-19.

Οι αρχές της χώρας εντόπισαν 100 περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο, επί των 12,5, περίπου, εκατ. δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Από αυτές τις περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ένα άτομο πέθανε.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως οι αξιωματούχοι υγείας, τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε ΕΕ, αποφάνθηκαν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.