Μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει, ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός εμβολίου για την αποτροπή της κύριας αιτίας που προκαλεί διάρροια και της τροφικής δηλητηρίασης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από το βακτήριο E.coli, το οποίο προκαλεί εκατομμύρια περιστατικά διάρροιας το χρόνο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στελέχη του E.coli συγκεντρώνονται σε εκπληκτικά στενά συνδεδεμένες ομάδες. Αυτό σημαίνει, ότι τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στη Νότια Αφρική είναι πολύ παρόμοια με αυτά που εντοπίζονται στην Αφρική και την Ασία.

Οι ομοιότητες αυτές μεταξύ των στελεχών του βακτηρίου σημαίνουν, ότι είναι πιθανή η δημιουργία ενός «παγκόσμιου εμβολίου» κατά της διάρροιας.

Το E.coli προκαλεί 400.000 θανάτους και 400 εκατ. περιστατικά διάρροιας το χρόνο στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ ταλαιπωρεί και πολλούς ταξιδιώτες σε διάφορες περιοχές της Γης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ γι’ αυτό το δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο, τα δεδομένα της οποίας συλλέχτηκαν από 362 διαφορετικά στελέχη του E.coli, σε διάστημα 30 ετών από 20 χώρες.