Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο από το γραφείο σας ή από τον καναπέ σας, ίσως να θέλετε να σηκωθείτε πρώτα. Τη στιγμή που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής, μια νέα μελέτη δείχνει ότι απλά το να στεκόμαστε όρθιοι περισσότερο, θα μπορούσε να αποδειχθεί καλύτερο για την υγεία.

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν καθόμαστε λιγότερο από ότι έχουμε συνηθίσει μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση του τελομερή σας ( δεν περιέχουν σημαντική γενετική πληροφορία, έχουν όμως τέτοια δομή που επιτρέπουν την προσκόλληση πρωτεϊνών που «δένουν» τη διπλή έλικα του DNA στην κάθε άκρη της, κάτι που έχει παρομοιαστεί από τους ειδικούς σαν το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών το οποίο δεν αφήνει τα κορδόνια να ξεφτίζουν με τη χρήση).

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, δείχνει ότι η μείωση του χρόνου που περνά κανείς καθιστός ίσως αυξάνει το μήκος των τελομερών -και δεν αποκλείεται επομένως να προσφέρει μακροζωία.
Οι ερευνητές εξέτασαν 50 περίπου συμμετέχοντες ηλικίας τουλάχιστον 68 ετών, στους οποίους δόθηκε ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης για έξι μήνες ενώ τους δόθηκε και ένας βηματόμετρο προκειμένου να μετρήσουν τον αριθμό των καθημερινών βημάτων τους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το πρόγραμμα άσκησης αν και βελτίωσε μεν την υγεία των εθελοντών, δεν οδήγησε όμως σε αύξηση του μήκους των τελομερών. Αντίθετα, η μείωση των ωρών που περνούσαν οι εθελοντές καθιστοί βρέθηκε να συνδέεται με επιμήκυνση των δομών αυτών.