Σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, μήλων, γάλατος, κρασιού, καθώς και η άσκηση, φάνηκε να ασκεί προστατευτική δράση στον καρκίνο του πνεύμονα σε καπνίστριες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού προστατεύει έναντι της νόσου γυναίκες που δεν καπνίζουν.
Ερευνητές του νοσοκομείου Bulovka, στην Πράγα, πήραν συνεντεύξεις από 533 καπνίστριες ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και τις συνέκριναν με 1.971 γυναίκες που δεν εμφάνιζαν τη νόσο, για να αξιολογήσουν την επίδραση της διατροφής και της άσκησης στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες.

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα μήλα, το κρασί και η άσκηση έδειξαν κλινικά σημαντική προστατευτική δράση σε γυναίκες που κάπνιζαν, δεν είχαν επίδραση στις μη καπνίστριες.

Το μαύρο τσάι είχε προστατευτικό αποτέλεσμα στις μη καπνίστριες αλλά όχι στις καπνίστριες.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακα, στο Βανκούβερ.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η άσκηση και η διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχουν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο για καρκίνο, ανάλογα με το αν κάποιος είναι καπνιστής.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης δηλώνουν ότι τα ευρήματα καλούν σε νέες μελέτες για τη διερεύνηση του τρόπου που επηρεάζει διαφορετικά το μαύρο τσάι, τα γαλακτοκομικά και η άσκηση τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα σε καπνίστριες και μη καπνίστριες.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο θεωρείται προκαταρκτική, καθώς δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε ιατρικό περιοδικό.

Πηγή: advancehealth.gr