Οι τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με μία νέα έρευνα να δίνει ελπίδες για τη θεραπεία τους.

Ερευνητές του Yale ολοκλήρωσαν τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών, στις οποίες 13 ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, είδαν μεγάλη βελτίωση στις κινητικές τους λειτουργίες, μετά τη θεραπεία με δικά τους βλαστοκύτταρα, τα οποία πάρθηκαν από το μυελό των οστών τους.

Τα λεγόμενα mesenchymal stem cells (MSCs), είναι βλαστοκύτταρα πολλαπλών χρήσεων με την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε πολλών ειδών κύτταρα, επιδιορθώνοντας οστά, μύες, λιπώδες ιστό ή χόνδρους. Ωστόσο η πιθανή χρήση τους ως θεραπεία έχει γίνει θέμα αντιπαράθεσης όταν οι Ιάπωνες ενέκριναν την εμπορευματοποίησή τους το 2018 με μία θεραπεία υπό την ονομασία Stemirac, χωρίς να έχουν ελεγχθεί επαρκώς τα δεδομένα.

Οι ερευνητές του Yale υποστηρίζουν πως παρόλο που και άλλοι έχουν ερευνήσει τα MSCs για τέτοιου είδους τραυματισμούς, στη δική τους μελέτη υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη.

Οι 13 ασθενείς ήταν τραυματίες ατυχημάτων και όλοι εκτός ενός σημείωσαν σημαντικές βελτιώσεις στα αισθητήρια ή την κίνησή τους έως και έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Πάνω από τους μισούς περπάτησαν ή χρησιμοποίησαν τα χέρια τους, ενώ δεν αναφέρθηκαν αρνητικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μικρό δείγμα, αλλά είναι σίγουροι πως τα αρχικά δεδομένα, μας δείχνουν κάτι το οποίο είναι ασφαλές, εφικτό και αξίζει περαιτέρω μελέτη με περισσότερους ασθενείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.