Χαμόγελα ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο που δοκιμάζεται από τον κορονοϊό, ήρθε να δώσει η συνεργασία της Pfizer με τη Biontech, για το εμβόλιο που θα απαλλάξει τον κόσμο από τον φονικό ιό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (9.11) η ανακοίνωση της Pfizer και της Biontech έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης σε όλο τον πλανήτη. Οι δυο εταιρίες γνωστοποίησαν επίσημα πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουν στα εργαστήρια τους είναι αποτελεσματικό κατά 90%.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε πως το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%.

Ο καθηγητής επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις.

Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο καθώς και για το ενδεχόμενο, εκτός από το να μας προστατεύει, να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό.

Πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα – Πόσες δόσεις θα πάρει η ΕΕ

Οι Pfizer και BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνάψει συμφωνία για την προμήθεια έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του BNT162b1 για τις χώρες-μέλη της, με την πρόεδρο της Κομισιόν, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ικανοποιημένη από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς, χθες, για τις δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο που αναλογούν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι πρόκειται για την τέταρτη συμφωνία που αφορά στα εμβόλια του νέου κορονοϊού. «Η χώρα μας συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες. Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer. Τις επόμενες ημέρες θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εμβόλιο, όπως είπε και ο κ. Μαγιορκίνης, είναι σε διαδικασία έγκρισης. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση και από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πετυχαίνουμε την ίδια στιγμή που θα διατεθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.

«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.  Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

Πάνω από 100 εμβολιαστικά κέντρα ετοιμάζονται στην Ελλάδα

Ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται στη χώρα μας πάνω από 100 εμβολιαστικά κέντρα. Κι αυτό γιατί το εμβόλιο του κορονοϊού θα γίνεται μόνο σε αυτά τα (υπό κατασκευή) ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα μπορούμε να το παραλάβουμε μόνοι μας όπως γίνεται με τα αντιγριπικά εμβόλια.

Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται, διακινείται και χορηγείται αυτό το εμβόλιο είναι πολύ διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε ως τώρα.

Δεν θα πωλείται στα φαρμακεία, δεν θα διατίθεται, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να αποθηκευτεί εκεί, χρειάζεται ειδικά ψυγεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνει η κυβέρνηση και επικαλείται το Mega μέσα στο πρώτο σύντομο διάστημα μετά τις γιορτές θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου (για τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες).

Κι εν συνεχεία, από το Πάσχα θα έρθουν επιπλέον δόσεις για τον γενικό πληθυσμό.

 Τι ανακοίνωσαν τα δύο εργαστήρια και τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα

«Αποτελεσματικό κατά 90%» είναι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 9/11 τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Αυτή η ανακοίνωση έκανε τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο να πάρουν «φωτιά», σημειώνοντας ανοδικές τροχιές, ενώ ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας έκλεισε με άνοδο 11,46%.

Οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ έκαναν λόγο για σημαντικό νέο, ενώ ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με τη σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Η Φάση 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19» προσθέτει.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν τη δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

ΠΟΥ: Το εμβόλιο θα μπορούσε να αλλάξει την κατεύθυνση της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα, λέγοντας πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τις πιο ευπαθείς ομάδες και θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας.

Ο Μπρους Έιλγουορντ είπε επίσης, ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΟΥ, ότι τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer Inc σχετικά με τις τελευταίου σταδίου δοκιμές ενός εμβολίου είναι «πολύ θετικά».

Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτοξεύτηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ράλι κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά χθες ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να είναι για πρώτη φορά αρνητική.

Την ίδια ώρα, άλμα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση του εμβολίου, μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη από όλο τον κόσμο και τις αγορές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων Pfizer και Biontech, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εκτοξεύθηκαν, καταγράφοντας πρόσκαιρα άλμα άνω του 5% στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο. Το Λονδίνο κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 3,29%

Αλβέρτος Μπουρλά για το εμβόλιο Pfizer και Biontech: «Είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»

Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένουν ότι θα καταθέσουν αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στις αμερικανικές αρχές εντός του μήνα.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δηλώνει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν».