Γιατί όταν σταματάμε το κάπνισμά παίρνουμε βάρος

Η σχέση νικοτίνης και σωματικού πάχους


ΥΓΕΙΑ
22:15
28/02/2014
Γιατί όταν σταματάμε το κάπνισμά παίρνουμε βάρος
6
loading

Είναι γνωστές οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Το κάπνισμα διαταράσσει τον ομαλό μεταβολισμό των λιπιδίων και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αθηρογέννεσης , ινσουλινοαντίστασης και καρκίνου.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη απόφαση για τους χρόνιους καπνιστές, που απαιτεί πειθαρχία, αυτοέλεγχο και συνέπεια. Πέρα από την όποια οργανική ή μηχανική εξάρτηση που προκαλεί το τσιγάρο, ένα επιπλέον ζήτημα που απασχολεί, όσους επιθυμούν να το σταματήσουν, είναι ο φόβος της πρόσληψης βάρους.

Η μέση πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος συνήθως κυμαίνεται στα 5-6 κιλά, στα 2 πρώτα χρόνια. Από μελέτες έχει φανεί ότι μόνο το 10% των ατόμων που διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν πάνω από τα 12-14 κιλά.
Περίπου το 80% των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα κερδίζουν βάρος.

Η νικοτίνη προκαλεί μείωση του σωματικού βάρους μέσω καταστολής της όρεξης, αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας (αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας) και δράσης στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού. Πιο αναλυτικά, η νικοτίνη αφενός μέσω αύξησης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και αφετέρου μέσω μείωσης της παραγωγής του νευροπεπτιδίου Υ (ΝPY), ενός ισχυρού διεγερτικού της όρεξης μειώνει τα επίπεδα της όρεξης. Μπορεί επίσης να ασκεί και άμεση δράση στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού διεγείροντας την λιποπρωτεϊνική λιπάση, ένζυμο υπεύθυνο για τη διάσπαση του λίπους.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα λεπτίνης είναι υψηλότερα στους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Η αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης στους καπνιστές μπορεί να αποτελεί ένα φυσιολογικό μηχανισμό για το χαμηλότερο σωματικό τους βάρος σε σχέση με τους μη καπνιστές, διότι η ενδοκρινική δράση της λεπτίνης είναι να καταστέλλει την πρόσληψη τροφής. Συνεπώς, η αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποτέλεσμα αυξημένης πρόσληψης τροφής και μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας καθώς η διακοπή του καπνίσματος καταργεί την αύξηση της λεπτίνης.

Συμπερασματικά, η διακοπή του καπνίσματος συχνά ακολουθείται από αύξηση του σωματικού βάρους, όμως ο κίνδυνος από την αύξηση βάρους είναι μικρότερος από τον κίνδυνο της συνέχισης του καπνίσματος. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή καθώς και η συστηματική σωματική άσκηση για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, είναι δύο βασικά όπλα στην προσπάθεια αυτή.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Εγώ το εχω ρίξει στο ηλεκτρονικό και :
  δεν μυρίζουν ρούχα, ανάσα, σπίτι, έπιπλα, αυτοκίνητο
  Ανεβαίνω τις σκάλες 2-2 και άρχισα και γυμναστήριο
  Πρόσφατα κοίταξα τα πνευμόνια μου και όλα μια χαρά. Πάνε τα κρακ-κρακ στους πνεύμονες το πρωί.
  Μου έρχεται περίπου 15 Ευρώ τον μήνα και βάζω και στην άκρη χρήματα
  Ατμίζω ΠΑΝΤΟΥ και δεν ενοχλώ κανέναν! Σινεμα, θέατρο, αεροπλάνο.
  Και το πιο βασικό: χαρίζω στον εαυτόν μου περισσότερα ποιοτικά χρόνια ζωής - με την βοήθεια του Θεού.

  1. avatar ΑΚΗΣ

   Πρόσεχε Χρήστο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, γιατί κάθε άλλο παρά αθώο είναι. Τα συστατικά που έχει αποτελούνται απο χημικές ουσίες, μερικές απο αυτές δε είναι καρκινογόνες. Είναι νωρίς ακόμη για την διεξαγωγή συμπερασμάτων του κατα πόσο δημιουργούν καρκινικά κύτταρα, αλλά το γεγονός και μόνο οτι οι ίδιες ουσίες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν πρέπει να μας προβληματίζει. Σε πολλά μέρη έχει αρχίσει και απαγορεύεται η κατασκευή του....

   1. avatar Χρήστος

    Το έχω ψάξει αρκετά φίλε Άκη. Σε κάποια δείγματα, πράγματι ανιχνεύτηκαν τρανσαμαίμνες (;) που στο κανονικό τσιγάρο είναι χιλιάδες - μέχρι και στα αυτοκόλλητα πατσ που πωλούνται για την διακοπή του!!
    Όπως είπες, δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες για μακροχρόνιο άτμισμα αλλά τα έως τώρα συμπεράσματα είναι θετικά. Από την άλλην το τσιγάρο ξέρουμε τι έχει.
    Μεταξύ ενός που \"μπορεί\" να έχει καρκινογόνες ουσίες και ενός που αποδεδειγμένα έχει χιλιάδες, προτιμώ το πρώτο.

    1. avatar ΑΚΗΣ

     Χρήστο, είσαι πιό διαβασμένος απο εμένα στο θέμα, οπότε δεν έχω αντίλογο στον λόγο σου. Απλά σου εύχομαι καλές \"ατμιστικές\" απολαύσεις!

 2. avatar nectarini

  μπουρδες! εγω είμαι μπουρου του φερι-μποουτ και τα κιλακια μου τα εχω! μα τι αηδιες!

  1. avatar M.L Gore

   Προς θεού τότε μην κόψεις το τσιγάρο . Έχεις μια δικαιολογία για να συνεχίζεις να φουμάρεις .....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει