Κορονοϊός: Κάποια παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμάζονται για μικρούς ασθενείς, λέει μελέτη


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
8:42
18/03/2020
Κορονοϊός: Κάποια παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά
5
loading

Μπορεί αρχικά να επικράτησε η άποψη ότι τα παιδιά θα μείνουν αλώβητα από τον κορονοϊό όμως μια νέα στην Κίνα, η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα και αφορά τα παιδιά, φαίνεται πως κάνει την ανατροπή.

Η μελέτη δείχνει ότι μολονότι τα περισσότερα θα έχουν πράγματι ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό (περίπου το ένα στα 17) -που περιλαμβάνει μωρά και νήπια- μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με τους New York Times μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.143 παιδιών κάτω των 18 ετών από την Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις.

Από τα παιδιά, το ένα τρίτο είχαν διαγνωστεί εργαστηριακά με τον ιό και τα υπόλοιπα δύο τρίτα ήταν ύποπτα κρούσματα με βάση τα συμπτώματα και τις κλινικές εξετάσεις τους.

Τα μισά παιδιά είχαν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ρινική συμφόρηση ή διάρροια, ενώ σχεδόν το 40% είχαν σοβαρότερα συμπτώματα πνευμονίας, αλλά χωρίς δύσπνοια. Το 4% δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, αλλά σχεδόν το 6% (125 παιδιά) αρρώστησαν πολύ σοβαρά, με μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ένα 14χρονο αγόρι πέθανε τελικά, ενώ 13 βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Σίλου Τόνγκ, διευθυντή του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Παιδιατρικού Κέντρου της Σαγκάης.

Πάνω από το 60% των 125 παιδιών που αρρώστησαν σοβαρά από τον κορονοϊό ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ τα 40 ήταν κάτω των 12 μηνών.

«Ουσιαστικά, αυτό που δείχνει η νέα μελέτη είναι ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμάζονται για μερικούς παιδιατρικούς ασθενείς, επειδή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως τα παιδιά. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά μολύνονται από τον ιό εξίσου με τους ενήλικες, αν και πολύ λιγότερο σοβαρά, όμως υπάρχει μία μειονότητα παιδιών που θα απαιτήσουν πιο επιθετική θεραπεία», δήλωσε ο δρ Σρίνιβας Μάρθι, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Αντρέα Κρουζ, του Ιατρικού Κολεγίου Baylor του Τέξας, η οποία σχολίασε την κινεζική έρευνα στο «Pediatrics», ανέφερε ότι τα μωρά και τα νήπια πιθανώς αρρωσταίνουν σοβαρότερα επειδή «δεν έχουν εκτεθεί σε ιούς πριν και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν μία αποτελεσματική ανοσολογική αντίδραση».

Γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό

Από την άλλη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν μία απάντηση στο γιατί τα περισσότερα παιδιά και νέοι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά από τον νέο ιό, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στους δύο προηγούμενους κορονοϊούς, οι οποίοι είχαν προκαλέσει τις μεταδοτικές νόσους SARS και MERS.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα παιδιά έχουν απλώς πιο υγιείς πνεύμονες σε σχέση με τους μεγάλους, π.χ. λόγω της μικρότερης έκθεσης τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ οι ενήλικες έχουν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και πιο γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι ο ιός δυσκολεύεται περισσότερο να προσβάλει τα κύτταρα των παιδιών και να αναπαραχθεί μέσα σε αυτά.

Μία τρίτη άποψη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά λιγότερο επιθετικά και αυτοκαταστροφικά.

Στους μεγάλους έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς προκαλείται όχι από τον ίδιο τον κορονοϊό, αλλά από την ανεξέλεγκτη αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που γυρίζει «μπούμερανγκ», προκαλώντας καταστροφική φλεγμονή στο σώμα του ασθενούς.

Τέλος οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι, λόγω των ελάχιστων διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα παιδιά συγκριτικά με τους μεγάλους, έχει υποτιμηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε αυτά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

  Επειδή γνωρίζω τα πράγματα από μέσα, το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έχει κάνει την πιο πρόχειρη και επικίνδυνη προετοιμασία. Έχουν δεσμεύσει απλώς τα μονόκλινα δωμάτια που προορίζονταν για γστρεντερίτιδες και τα συναφή κι εκεί θα κατευθύνουν τα πρώτα περιστατικά. Δωμάτια που βλέπουν σε κοινό διάδρομο, νοσηλευτές που τις μολυσμένες ειδικές στολές τους που φορούν πάνω από την κανονική τους θα πρέπει να τις αποβάλουν εκτός δωματίου, τις κανονικές τους στολές να πρέπει να τις παίρνουν να τις πλένουν στο πλυντήριό τους στο σπίτι τους, χωρίς δωμάτια με αρνητική πίεση, η οποία βοηθάει στο να μην εξέρχεται ο μολυσμένος αέρας από τα δωμάτια, αλλά, και το ακόμα πιο σημαντικό, ούτε από τους αεροαγωγούς που επικοινωνούν με τα άλλα δωμάτια. Η λύση θα ήταν να άνοιγε το κτίριο του Μακά: πρόκειται για μια ξεχωριστή πτέρυγα που στις αρχές του 20ου αιώνα είχε χτιστεί για τα λοιμώδη νοσήματα και είχε πάρει το όνομα του δωρητή της. Πριν ένα αιώνα υπήρχε πρόβλεψη για τα λοιμώδη νοσήματα και σήμερα όχι. Και είναι απόφαση να παραμείνει κλειστή του απαράδεκτου σε όλα Διευθυντή του Νοσοκομείου, ο οποίος μόνο μεγαλεία ονειρεύεται (το Μακά να είναι πολυτελή γραφεία, αρέσκεται να τρέχει πίσω από το έργο της Βαρδινογιάννη για τα παιδιά με καρκίνο για να γλύφει λίγη δόξα και δημοσιότητα από το σημαντικό έργο της κλπ.), ενώ καθυστερεί τα δεδουλευμένα νυχτερινά κατά ένα εξάμηνο, παρόλο που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για να τα τοκίζει για άλλλες επιδείξεις.

 2. avatar rikste tromokratia

  Ριξτε όση περισσότερη μπορείτε...Πού θα παει θα πεθάνουμε... Γίνεται μια έρευνα και λεει οτι πέθανε ενα παιδι κι εχει και ποσοστα ποσα αρρωστησαν λίγο ή πολύ...Τα νουμερα ειναι φοβηκα...Αλλα δεν λεει πουθενα ποσα ήταν τα συνολικά παιδια στην περιοχή απο την οποία αρώστησαν παιδια κι απο αυτα τα άρωστα βγήκαν αυτα τα ποσοστά, γιατι άλλο να πεθανε ένα παιδι απο 100 που αρώστησαν κι αλλο 1 παιδι απο 1000000 παιδια που υπήρχαν κι απο τα οποία αρώστησαν τα 100, και τι προβληματα (ίσως) ειχε αυτο το παιδι που πέθανε(?). Φυσικά ειναι σημαντικό και το 1 αλλά απλά μην γίνεται ενα σκέτο παραπλανητικό ποσοστό.

  1. avatar Χαχας

   Πουλάει η τρομοκρατία αδερφέ. Σε λίγο θα ρίξουν στο παιχνίδι και την Ιλαρά και θα μιλάνε για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και τη ματαιότητα αυτής της ζωής. Το σάιτ της μαϊμούς χτες είχε άρθρο για τη μηνιγγίτιδα. Τώρα που όλοι αγοράζουν υγεία θα ξεπουλήσουν οι νταβάδες.

  2. avatar ……..

   Τα ποσοστά τα λέει. Απλά εσύ είσαι [...]...

   1. avatar rikste tromokratia

    Λέει ποσοστα αλλά αφορούν 2143 παιδια πάνω στα οποια λεει πέθανε 1...Πόσα παιδια ειναι στην Κινα και πόσα πέθαναν? αυτο ειναι το βασικό νούμερο που πρέπει να πουνε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει