Ένας από τους κύριους λόγους θανάτου των ανδρών ηλικίας 18 έως 50 ετών στις ΗΠΑ είναι τα… ατυχήματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο σκοτώνονται περίπου 37.000 άντρες στα 148.000 ατυχήματα που συμβαίνουν.

Πώς θα καταφέρετε να αποφύγετε να βρεθείτε «στον λάθος τόπο, τη λάθος στιγμή»;

Το να καταφέρει να παραμείνει κανείς ζωντανός σημαίνει ότι είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον κίνδυνο, να διαισθάνεται το φόβο και να… αντιδρά.

«Ερμηνεύουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε, μέσω των υποσυνείδητων κέντρων φόβου μας πολύ γρήγορα» υποστηρίζει ο David Ropeik από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και συγγραφέας του βιβλίου «How Risky Is It, Really?».

1. Παίξτε έξυπνα με τα «στοιχεία» της Φύσης

Αν έρθετε ποτέ αντιμέτωποι με κάποιο άγριο ζώο καταπολεμήστε το αρχικό σας ένστικτο που σάς λέει να… το βάλετε στα πόδια, γιατί αυτή η αντίδραση μπορεί να «ξυπνήσει» τα ένστικτα του ζώου.

Στις 6 Ιουλίου του 2011, ο Brian Matayoshi και η σύζυγός του Marylyn έκαναν πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, όταν ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με μια αρκούδα γκρίζλι. Άρχισαν να τρέχουν ουρλιάζοντας. Η αρκούδα έφτασε τον Brian και τον κατασπάραξε. Η Marylyn που σταμάτησε και κουλουριάστηκε πίσω από ένα δέντρο, κατάφερε να γλιτώσει. Η αρκούδα την πλησίασε, αλλά δεν την πείραξε.

Στατιστικά στοιχεία: Κάθε χρόνο 3-5 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη Β. Αμερική από επιθέσεις άγριων ζώων.

Τι να κάνετε: Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα σπρέι πιπεριού, μπορεί να σταματήσει μια αρκούδα από απόσταση 10 μέτρων.

2. Μην… τσακώνεστε με τις μηχανές αυτόματης πώλησης
Δεν προλάβατε να πάρετε ταπεράκι, ή να αγοράσετε κάτι από κάποιο μαγαζί. Η μόνη σας επιλογή είναι τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ. Βάζετε μέσα τα λεφτά, πατάτε το κουμπί, αλλά δε βγαίνει τίποτα…
Χάνετε την ψυχραιμία σας…

Στατιστικά στοιχεία: Το διάστημα 1978-1995 συνολικά 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από… αυτόματα μηχανήματα πώλησης.

Τι να κάνετε: Μείνετε νηστικοί.

3. Μείνετε στην προκυμαία

Στις 20 Μαΐου του 2013 ο Kyle McGonigle ήταν στην προκυμαία, στη λίμνη Rough River του Κεντάκι όταν είδε ένα σκυλί να προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού. Ο 36χρονος άντρας βούτηξε για να σώσει το σκυλί… όμως κατέληξαν και οι δύο πνιγμένοι από… ηλεκτροσόκ (ESD). Κάποια καλώδια από την αποβάθρα είχαν αποκολληθεί και πέσει μέσα στο νερό.

Στατιστικά στοιχεία:
Ο αριθμός των ετήσιων θανάτων από ESD στις ΗΠΑ δεν είναι γνωστός, καθώς προσμετρούνται στους… «απλούς» πνιγμούς.

Τι να κάνετε: Μην κολυμπάτε κοντά σε αποβάθρες (σε απόσταση 100 μέτρων) όπου υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια.

4. Μην παίζετε με τις μηχανές κοπής του γκαζόν
Οι περιστρεφόμενες λεπίδες είναι κάτι που δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζει κανείς ως αστείο. Οι περισσότεροι θάνατοι με μηχανές κοπής του γκαζόν έχουν συμβεί, όταν το μηχάνημα αναποδογύρισε ενώ ο χειριστής του παρίστανε τον… «αναβάτη».

Στατιστικά στοιχεία:
Κάθε χρόνο σκοτώνονται περίπου 95 Αμερικανοί.

Τι να κάνετε:
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης.

5. Μην κρατάτε την αναπνοή σας

Μπορεί να σας αρέσουν τα μακροβούτια, όμως πρέπει να ξέρετε καλά την τεχνική του «κρατάω την αναπνοή μου» προτού αποφασίσετε να… βυθιστείτε. Υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που «ενημερώνει» τον εγκέφαλό σας ότι έχει έρθει η ώρα να πάρετε μια ανάσα. Χωρίς αυτό το φυσικό «σινιάλο», μπορεί να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι που… θα χάσετε τις αισθήσεις σας και θα πνιγείτε.

Στατιστικά στοιχεία: Ο πνιγμός είναι η 5η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, στοιχίζοντας καθημερινά τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Τι να κάνετε: Μην πιέζετε τον εαυτό σας να παραμείνετε περισσότερη ώρα κάτω από το νερό.

6. Κρατηθείτε γερά από τις σκάλες
Ένα μικρό λαθάκι είναι αρκετό για να βρεθείτε στο κενό ενώ σκαρφαλώνετε σε μια σκάλα, κουβαλώντας κάτι στα χέρια σας παράλληλα.

Στατιστικά στοιχεία: Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι από πτώσεις από σκάλες και σκαλωσιές.

Τι να κάνετε:
Χρησιμοποιείτε πάντοτε εξοπλισμό ασφαλείας, όταν είστε επάνω σε σκαλωσιές και ζητήστε τη βοήθεια κάποιου όταν πρόκειται να ανεβείτε σε μια σκάλα.

7. Κρατηθείτε ζεστοί και στεγνοί

Φροντίστε να ντύνεστε κατάλληλα κάθε εποχή.

Στατιστικά στοιχεία:
Κάθε χρόνο πεθαίνουν από υποθερμία περίπου 1.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ.

Τι να κάνετε: Τα μάλλινα είναι πάντα μια καλή επιλογή, αρκεί από μέσα να φοράτε κάτι που είναι φτιαγμένο από βαμβάκι.

8. Προσοχή στο κόψιμο των δέντρων με αλυσοπρίονο
Κι αν νομίζετε ότι τα αλυσοπρίονα από μόνα τους είναι πιο επικίνδυνα από ένα κλαδί δέντρου… απατάσθε. Αν δεν κόψετε εκεί που πρέπει… θα βρεθείτε… εκεί που δεν πρέπει.

Στατιστικά στοιχεία: Το 2012 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν πέφτοντας από δέντρο.

Τι να κάνετε: Μην κόβετε όταν δεν είστε σίγουροι για την «αντίδραση» του δέντρου.

9. Μην πίνετε πολύ νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, όμως αυτό μπορεί να συμβεί και με την υπερβολική κατανάλωση νερού. Το 2008 η 28χρονη δρομέας Cynthia Lucero κατέρρευσε στα μισά του μαραθωνίου της Βοστόνης. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου έπεσε σε κώμα και αργότερα πέθανε. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε πιει πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το υπερβολικό νερό στον οργανισμό της προκάλεσε υπονατριαιμία που συνδέεται με την άσκηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο οίδημα στον εγκέφαλό της.

Στατιστικά στοιχεία: Το ένα τρίτο των αθλητών αντοχής που καταρρέουν κατά τη διάρκεια αγώνων υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο.

Τι να κάνετε:
Εκτός από νερό, φροντίστε να λαμβάνετε και την απαραίτητη ποσότητα αλατιού.