Ανοίγει η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Θυμωμένοι 7 στους 10 Έλληνες με τη μη απαγόρευση του καπνίσματος


ΥΓΕΙΑ
18:17
14/10/2013
Ανοίγει η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
4
loading

Σε... τροχιά μείωσης του καπνίσματος είναι οι Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονται πολύ θυμωμένοι με τη μη εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους για την προστασία των παθητικών καπνιστών. Πιστεύουν πλέον ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η μείωση του καπνίσματος και προτείνουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με κύρια στόχευση τη σχολική ηλικία.

Αυτό δείχνει πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία ΚΑΠΑresearch για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος HEART II.

Ποσοστό 99,2% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους, όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να καπνίζουν. Από αυτούς, 74% είναι θυμωμένοι (53,1%) και μάλλον θυμωμένοι (20,8%), ενώ 24,8% δεν ενοχλούνται. Εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και ανάμεσα στους καπνιστές, 48,3% δηλώνουν θυμό για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν σήμερα από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός τόνισε ότι στα μέσα Νοέμβριου θα ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νομού. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι διατάξεις το νομού επαρκούν, αρκεί να εφαρμοστούν. Ο υπουργός μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι έλεγχοι για την τήρησή του να γίνονται ακόμη κι από αστυνομικούς και όχι δημοτικούς αστυνομικούς, όπως συμβαίνει σήμερα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, προκύπτει ότι οι πολίτες σε ποσοστό 70,7% πιστεύουν ότι το κράτος δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα και ότι ο νόμος καταστρατηγείται κατά 92,8% σε κέντρα διασκέδασης, 87,1% σε εστιατόρια και 73,7% σε τουριστικά καταστήματα/καταλύματα.

Το 84% των Ελλήνων θεωρούν πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό (18,6%) τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα 2/3 των καπνιστών.

Τα κύρια μέτρα, που οι ερωτηθέντες αποδέχονται για τη μείωση του καπνίσματος είναι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού και ιδίως των μαθητών (82,1%), ανάπτυξη ειδικά στοχευμένων προγράμματος αγωγής υγείας στα σχολεία (80,7%), κέντρα διακοπής καπνίσματος στα νοσοκομεία (77,2%), κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος (70,5%),εφαρμογή του νόμου για τη μη πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους (68,4%) και πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας (65,7%).

Σχετικά με την αύξηση της τιμής, σε μικρό ποσοστό εκτιμούν ότι είναι μέτρο, που θα μείωνε το κάπνισμα. Πάντως, ο κ. Γεωργίαδης σημείωσε ότι αυτό είναι μέτρο που δεν συζητείται και εξαρτάται και από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Από προηγούμενη έρευνα, πάντως, προέκυψε ότι 71,5% του κοινού συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ στο πακέτο, αν τα χρήματα αυτά δοθούν αποκλειστικά για την βελτίωση του συστήματος Υγείας και για την πρόληψη καπνίσματος στους νέους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Στην Πυρά

  το σωστό είναι να επιτρέψουν κάποια μαγαζιά που να επιτρέπεται το κάπνισμα και στα υπόλοιπα να μην, έτσι ο κάθε ένας να μπορεί να επιλέξει που θα πάει για τον καφέ, το ποτό του κτλ.. ελεύθερη αγορά και δημοκρατία. επιλογές για όλους. ας διαλέξει λοιπόν οκ κάθε επαγγελματίας τις επιχ\ση θα έχει,

 2. avatar Kostas Benos

  Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΑΤΑ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

 3. avatar Q mark

  Συγνώμη ρε παιδιά,
  δεν καπνίζουν πάνω-κάτω οι μισοί Έλληνες? Και οι γυναίκες με αυξητική τάση?
  Άντε να είναι οι καπνιστές το 40% ("πρωτιές" όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμια επίπεδα)
  Πως γίνεται το "74% να είναι θυμωμένοι " και ένα "70,7% να πιστεύουν ότι το κράτος δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το ΠΑΘΗΤΙΚΟ κάπνισμα"?...
  Κάποιοι από τους θυμωμένους κι αγανακτισμένους δεν θα είναι (στατιστικά) καπνιστές?..
  Καπνιστής είμαι (δυστυχώς) αλλά δε θα το βγάλω μπροστά σε κόσμο και μετά να 'διαμαρτυρηθώ στο κράτος' ότι δε με προστατεύει από το παθητικό κάπνισμα! έλεος!!

 4. avatar jaz

  Μερικοί καπνιστές το θεωρούν μαγκιά να αδιαφορούν για τον νόμο και τους άλλους που δεν καπνίζουν. Είναι θέμα παιδείας πια και κάποιοι ιδιοκτήτες καφέ/μπαρ φταίνε που τους επιτρέπουν με το πρόσχημα να μην χάσουν την πελατεία τους!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει