Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πάθηση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Παρότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι θεραπεύσιμος, δεν παύει να αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη κατάσταση που επηρεάζει την γυναίκα σωματικά και ψυχολογικά.

Αν αναλογιστούμε πως ο μαστός αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα σύμβολο μητρότητας και ομορφιάς, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αυτός ο τύπος καρκίνου δεν απειλεί μόνο την ίδια την ζωή της γυναίκας αλλά και την θηλυκότητά της.

Πρώτες αντιδράσεις

Με την διάγνωση της νόσου η γυναίκα κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα φόβου, άρνησης, οργής, θλίψης, αγωνίας. Όλη της η ζωή ανατρέπεται και ζητήματα που την απασχολούσαν μοιάζουν μικρά και ασήμαντα. Η μαστεκτομή, η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, οι ακτινοθεραπείες, οι χημειοθεραπείες  επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα και κατ’ επέκτση στον ψυχισμό της γυναίκας. Ουσιαστικά ο πρώτος χρόνος από την διάγνωση αποτελεί και την δυσκολότερη περίοδο για τις ασθενείς.

Ο ρόλος της οικογένειας και του συντρόφου

Η διάγνωση μιας τόσο σοβαρής ασθένειας, επηρεάζει εξίσου το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Σαφέστατα η στάση που θα κρατήσουν αυτοί οι άνθρωποι, παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της ασθενούς.

Στο διάστημα από την διάγνωση μέχρι την ανάρρωση, η γυναίκα θα χρειαστεί στήριξη και συμπαράσταση από τους δικούς της και κυρίως από τον σύντροφό της. Παρότι και ο ίδιος περνά μια δύσκολη περίοδο, είναι καλό να είναι θετικός και πρόθυμος να σταθεί στο πλάι της και να της προσφέρει δύναμη και κουράγιο όταν το χρειάζεται.

Παράλληλα θα πρέπει να καταλάβει πως είναι σημαντικό να της δώσει χώρο και χρόνο να αναρρώσει και να αποδεχθεί τη νέα της εικόνα, χωρίς να παραλείπει να της δείχνει πως γι’ αυτόν συνεχίζει να είναι μια ελκυστική και ποθητή γυναίκα.

Εκτός από το περιβάλλον της θα μπορούσε να βοηθήσει και η επίσκεψη σε έναν ειδικό, ώστε η γυναίκα να καταφέρει να ξεπεράσει το πρώτο το σοκ, να συνειδητοποιήσει την κατάσταση, να εστιάσει στην ιάση και όχι στην ίδια την ασθένεια και τελικά να συμφιλιωθεί με την εικόνα και τον εαυτό της.

Για περισσότερες πληροφορίες: liakouparaskevi.gr