Να τι κάνει στον εγκέφαλο η χρόνια χρήση κοκαΐνης

Το γνωστό ναρκωτικό και η άγνωστη ως σήμερα επίδρασή του


ΥΓΕΙΑ
8:16
10/10/2019
Να τι κάνει στον εγκέφαλο η χρόνια χρήση κοκαΐνης
2
loading

Όλοι γνωρίζουν πως ο εθισμός σε εξαρτησιογόνες ουσίες μαστίζει τις ζωές των χρηστών με πολλούς και τραγικούς τρόπους.

Έναν από αυτούς, σαφώς πιο σκοτεινό και καλά κρυμμένο, έφερε προσφάτως στο φως μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», κάνοντας την κατανόησή μας για τον εθισμό λίγο καλύτερη.

Τι βρήκε η μελέτη; Πως η χρόνια χρήση κοκαΐνης αλλάζει τον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια στον εγκέφαλο.

Για τον ιππόκαμπο ο λόγος, την εγκεφαλική δομή που θεωρείται το κέντρο της μνήμης και συνδέεται με τις εκφάνσεις και τις συνδέσεις που σχετίζονται με τον εθισμό. Στον ιππόκαμπο, ας πούμε, οφείλεται η διασύνδεση χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών με διάφορα μέρη, κι έτσι οι χρήστες το βρίσκουν δύσκολο να μην πάρουν τη δόση τους όταν βρεθούν σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Το πείραμα που έγινε σε ποντίκια απέδειξε ξανά πως τα τρωκτικά έδειξαν γρήγορα σημάδια συσχέτισης του ναρκωτικού με τα μέρη όπου τους το χορηγούσαν. Γενετική ανάλυση αποκάλυψε στη συνέχεια πως η γονιδιακή έκφραση είχε αυξηθεί στον ιππόκαμπο, κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για επιγενετική τροποποίηση του γονιδιώματος.

Η μελέτη καταλήγει πως αυτή η επιγενετική τροποποίηση στον ιππόκαμπο είναι «αποφασιστικής σημασίας για τον εθισμό στην κοκαΐνη». Αλλά και πως η επαναλαμβανόμενη χρήση του ναρκωτικού ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο που επιτρέπει στον ιππόκαμπο να δημιουργήσει τις εθιστικές αυτές μνήμες.

Η έρευνα έχει μάλιστα και πρακτικές επιπτώσεις, καθώς αν μπλοκαριστεί η δράση του γονιδίου, τότε δεν δημιουργούνται αυτού του τύπου οι συνδέσεις…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Λογοκρισία

    Hello!

  2. avatar Τόνο Μάσας.

    Έχουμε πνιγεί στις εξαρτησιογόνες χημικές, τηλεοπτικές και διαδικτυακές ουσίες.
    Εγώ για παράδειγμα έπαιρνα τηλεοπτική πρέζα και χτυπούσα στις φλέβες μου δόσεις με ριάλιτι. Έίχα συχνά εφιάλτες με παραισθήσεις και έβλεπα μαγείρους να χορεύουν με φτερωτές Βραζιλιάνες κορίτσια να χαϊδεύονται με φίδια, ανθρώπους να βγάζουν φρικτές κραυγές πιστεύοντας οτι τραγουδάνε και άλλους τέτοιους εφιάλτες. Ευτυχώς κατάφερα και τα έκοψα έγκαιρα και τώρα είμαι καλά. Νομίζω δηλαδή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει