Η τεχνολογία έρχεται να συνδράμει τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή τους, χάρη στις πρωτοποριακές εφαρμογές που αναπτύσσει ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Πετσάνης.

Με τη βοήθεια tablet και άλλων τεχνολογικών προϊόντων, η επαφή των ασθενών με το περιβάλλον θα γίνεται ευκολότερη. Τα νέα μοντέλα διαχείρισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να εφαρμοστούν πέρα από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Τα μοντέλα αυτά θα παρουσιάσει ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Πετσάνης στην επιστημονική κοινότητα του CERN και στην επιστημονική ομάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, στις 23 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος αντιμετωπίζεται μόνο κατά 20-30% με τα φάρμακα. Από ‘κει και πέρα, η αντιμετώπιση έχει να κάνει με το περιβάλλον, δηλαδή με τους τρόπους επανένταξης των ασθενών στην κοινωνία, καθώς αυτοί δεν έχουν πλέον τα αισθητήρια που είχαν παλιά. Αντί να “ποτίζουμε” τους ασθενείς με αντιψυχωσικά και αγχολυτικά, τα οποία – ιδίως κατά τους θερινούς μήνες – αυξάνουν την πιθανότητα των εγκεφαλικών, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να προσαρμοστούν με το περιβάλλον. Αυτή τη δυνατότητα μας την προσφέρουν τα εργαλεία της τεχνολογίας», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Πετσάνης.

Με τη χρήση ενός tablet, όπως αναφέρει, μπορεί ένα γιατρός ή μία ομάδα γιατρών να πραγματοποιήσουν μία τηλεπίσκεψη στον ασθενή, με την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης σχετικού εξοπλισμού (π.χ. κάμερα ή ειδικό κύκλωμα) στο χώρο όπου αυτός θα βρίσκεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο ασθενής να δεχτεί και μία τηλεπίσκεψη κάποιου συγγενούς ή φίλου του.

«Σχεδιάζουμε έναν προσομοιωτή παλαιού ΚΤΕΛ που θα επιτρέπει στον ασθενή να κάνει ένα εικονικό ταξίδι. Αυτό θα είναι ένα κουβούκλιο που θα θυμίζει το ΚΤΕΛ όπως ήταν παλιά και ο ασθενής θα αγοράζει εισιτήριο και θα ταξιδεύει εικονικά σε προκαθορισμένους προορισμούς. Κάτι ανάλογο έχει γίνει στο Μιλάνο, αλλά εκεί η εφαρμογή αφορά ταξίδι με τρένο. Ο προσομοιωτής αυτός υπολογίζουμε να μπει σε εφαρμογή πιλοτικά το Σεπτέμβριο σε κλινική της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει.

Παράλληλα, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με τους δήμους της Θεσσαλονίκης, να τοποθετηθούν σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και σε ΚΑΠΗ εργαλεία νέων τεχνολογιών που να δίνουν τη δυνατότητα τηλε-ιατρικών επισκέψεων, εικονικών ταξιδιών, επικοινωνίας με συγγενείς κ.λπ. Με τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, επισημαίνει ο κ. Πετσάνης, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και τα ΚΑΠΗ θα πάψουν να είναι «πάρκινγκ» ηλικιωμένων ή ουζερί και θα επιτευχθεί πενταπλάσια ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ανοϊκών ή των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Πετσάνης επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν παλλόμενα στρώματα, χάρη στα οποία μπορούν οι ασθενείς, ακούγοντας μουσική υπό τον κατάλληλο φωτισμό, να κοιμηθούν λικνιζόμενοι, όπως στα παιδικά τους χρόνια, ενώ θεραπευτικά ζώα-ρομπότ, που κυκλοφορούν ήδη στο εξωτερικό, μπορούν να τους δώσουν την αίσθηση ότι έχουν ένα κατοικίδιο.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο του απηύθυνε πρόσκληση το CERN, λέει: «Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην όταν δέχτηκα αυτή την πρόσκληση. Στη συνέχεια, όμως, μου εξήγησαν ότι το CERN ενδιαφέρεται για τη νόηση και την τεχνολογία και ειδικά για την τεχνολογία που σχετίζεται με την υγεία. Είναι μεγάλη τιμή για έναν έλληνα επιστήμονα να δέχεται πρόσκληση από το CERN».