Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν καλύτερη καρδιακή υγεία, συγκριτικά με όσους δεν διαθέτουν καθόλου κατοικίδια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, όσοι έχουν ήδη καρδιακά προβλήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν αν απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός ζώου.

Μετά από μελέτη ερευνών που διεξήχθησαν σε όλον τον κόσμο οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν κατοικίδια, και ιδιαίτερα σκύλους, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις.

Η πιο ισχυρή ένδειξη για είναι φυσικά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν μαζί με τα ζωάκια τους πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Οι ερευνητές αποδίδουν μάλιστα πολλά οφέλη στα κατοικία, όπως την απαλλαγή από το στρες και το άγχος, ενώ έχουν ευεργετική επίδραση κατά της παχυσαρκίας και των επιπέδων της χοληστερόλης, καθώς επίσης λειτουργούν θετικά και στην ψυχολογία του ατόμου, προσφέροντάς του την αίσθηση της συντροφιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν αποδεικνύουν ότι τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχονται από τα ίδια τα ζώα, όμως ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων –και ιδίως σκύλων – διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

«Ένας άνθρωπος μπορεί να προσέχει περισσότερο και καλύτερα τον εαυτό του αν έχει καλή σχέση με ένα ζώο και νιώθει καλά με τον εαυτό του, γιατί έχει κίνητρο να ζήσει περισσότερο. Ο κυριότερος λόγος για τον οποία κανείς θα έπρεπε να υιοθετήσει ή να σώσει ένα κατοικίδιο είναι καταρχήν για να παράσχει ένα φιλόξενο σπιτικό στο ζωάκι, αλλά και να αποκομίσει τη χαρά και τα οφέλη από τη σχέση του με αυτό. Δεν είναι σωστό να πιστεύει κανείς ότι υιοθετώντας απλά και μόνο ένα σκύλο ή μια γάτα, χωρίς να ασχολείται μαζί τους, αλλά να κάθεται στον καναπέ τρώγοντας και καπνίζοντας, θα ζήσει περισσότερο» είπε ο Dr Levine από το τμήμα ιατρικής του Baylor College στο Χιούστον του Τέξας.