Σήμερα, ο κλάδος της αισθητικής – κοσμητικής οδοντιατρικής μπορεί να σας προσφέρει ένα λαμπερό, υγιές, αρμονικό χαμόγελο σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πόνο.

Τα σκούρα ή τα στραβά δόντια, κάποιο μικρό-σπάσιμο σε ένα από αυτά, ο ελαφρύς συνωστισμός των δοντιών και άλλα προβλήματα μπορούν να κάνουν πολλούς να κρύβουν το χαμόγελό τους, μειώνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή τους.

Ας δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν το δικό σας χαμόγελο οι όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτά καλύμματα πορσελάνης, τα οποία εφαρμόζονται στα δόντια μετά από ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα.

Αποσκοπούν στην τροποποίηση τόσο του σχήματος, όσο και του χρώματος των προσθίων συνήθως δοντιών, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να διορθωθούν με όψεις πορσελάνης;

Ενδείξεις για όψεις πορσελάνης στα πρόσθια δόντια είναι οι παρακάτω:

  • Συνωστισμός, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία τα πρόσθια δόντια δεν είναι ίσια, αλλά σε στροφή και ακουμπούν σφιχτά μεταξύ τους (στραβά δόντια).
  • Αραιοδοντία, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν κενά μεταξύ των δοντιών.
  • Σπασμένα, φαγωμένα δόντια, των οποίων το σχήμα δεν προσδίδει αρμονικό χαμόγελο.
  • Πρόσθια δόντια με εκτεταμένα, αποχρωματισμένα σφραγίσματα ή και τερηδόνα.
  • Δόντια τα οποία έχουν σοβαρές δυσχρωμίες και δεν ανταποκρίνονται στην λεύκανση. Ενημερωθείτε αναλυτικά για την λεύκανση εδώ.

Χρειάζεται να τροχιστούν τα δόντια;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ συντηρητικές αποκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα των οδοντικών ιστών και προσφέρουν σε πολύ γρήγορο χρόνο πλήρη αναδιαμόρφωση του χαμόγελου του ασθενούς.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η θεραπεία των όψεων;

Η όλη διαδικασία χρειάζεται συνήθων 3 επισκέψεις (αφού έχει προηγηθεί τυχόν θεραπεία ουλών ή δοντιών).

Στην πρώτη επίσκεψη θα ληφθεί ιατρικό-οδοντιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιηθεί κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος. Στη συνέχεια θα γίνει μία εκτενής συζήτηση μεταξύ οδοντίατρού και ασθενή, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να εκφράσει τις προσδοκίες του και να εξηγήσει τι είναι εφικτό.

Επίσης, λαμβάνονται φωτογραφίες και αποτυπώματα, με τα οποία ο οδοντοτεχνίτης θα ετοιμάσει το διαγνωστικό κέρωμα και οδηγούς για την προετοιμασία των δοντιών. Το διαγνωστικό κέρωμα είναι μία απεικόνιση-δείγμα της τελικής μορφής που θα πάρουν τα δόντια μετά την τοποθέτηση των όψεων.

Στο δεύτερο ραντεβού παρουσιάζεται στον ασθενή το διαγνωστικό κέρωμα. Ο οδοντίατρος εξηγεί στον ασθενή τι μπορεί να επιτευχθεί με τις όψεις και εφόσον οδοντίατρος και ο  ασθενής εγκρίνουν το προσδοκώμενο τελικό αποτέλεσμα η διαδικασία προχωράει στο επόμενο στάδιο.

Γίνεται αναισθησία, παρασκευάζονται τα δόντια, λαμβάνονται αποτυπώματα και καλύπτονται τα δόντια με προσωρινές όψεις. Στο τρίτο ραντεβού οι όψεις είναι έτοιμες για τελική τοποθέτηση.

Δείτε το οδοντιατρικό κέντρο του Μιχάλη Τσιτσικόπουλου

Η διαδικασία είναι επώδυνη;

Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία

Αποχρωματίζονται οι όψεις πορσελάνης;

Όχι, το χρώμα τους παραμένει σταθερό στη διάρκεια του χρόνου.

Πόσο διαρκούν οι όψεις;

Οι όψεις πορσελάνης διαρκούν 15 περίπου χρόνια. Ωστόσο, ο χρόνος ζωής τους εξαρτάται και από την σωστή συντήρηση.

Χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα;

Όπως ισχύει και με τα φυσικά δόντια, έτσι και με τις όψεις, η συντήρηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αυξήσουμε κατά το μέγιστο τον χρόνο ζωής τους.

Η συντήρηση αυτή περιλαμβάνει τακτικούς καθαρισμούς στο ιατρείο ανά εξάμηνο και καθημερινή φροντίδα με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος οδοντιάτρου.

Ορθοδοντική ή όψεις για τέλειο χαμόγελο;

Σε περίπτωση που τα δόντια μας είναι πολύ συνωστισμένα, δηλαδή πολύ στραβά ή εκτός οδοντικού τόξου, η πρώτη επιλογή είναι η ορθοδοντική θεραπεία.

Σήμερα, μπορούμε να εφαρμόσουμε ορθοδοντικές θεραπείες χωρίς σιδεράκια, όπως το Invisalign, με αποτέλεσμα να φέρουμε σε πέρας σημαντικές ορθοδοντικές μετακινήσεις με «αόρατο» τρόπο (Διαβάστε αναλυτικά για Invisalign)

Αν το πρόβλημά σας είναι ελαφρύς συνωστισμός (δηλαδή λίγο στραβά δόντια), σπασμένες γωνίες, παλιά σφραγίσματα, ανεπαρκές σχήμα δοντιών, αυτό που χρειάζεστε και αυτό που θα επιφέρει εμφανή διαφορά στο χαμόγελο σας άμεσα, είναι οι όψεις πορσελάνης.

Οι όψεις πορσελάνης, μία καθαρά κοσμητική θεραπεία, σας δίνει το χαμόγελο που επιθυμείτε, είναι πολύ συντηρητική διαδικασία (δεν τραυματίζει τα δόντια) και φέρνει άμεσο αποτέλεσμα.

Δείτε πως θα αποκτήσετε δόντια σε μόνο μια ημέρα

Μιχαήλ Μ. Τσιτσικόπουλος – Χειρουργός Οδοντίατρος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα dentalworks.gr ή καλέστε στα τηλέφωνα: 210 6231441, 6944 961272.

Ιατρείο:  Μακεδονίας 24, Κηφισιά, 14561