Περισσότερα από 77.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στο Νίγηρα έχουν περιθάλψει αυτό το χρόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και οι τοπικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται, ενώ έχουν διανείμει συμπληρώματα διατροφής σε 143.000 παιδιά. Για να αντιμετωπιστεί άλλη μία επισιτιστική κρίση, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη.

Κάθε χρόνο ο Νίγηρας πλήττεται από μία επισιτιστική κρίση που κορυφώνεται από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Το μέγεθος της κρίσης το 2010 έχει φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα. Πάνω από 77.000 παιδιά που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό έχουν ήδη λάβει περίθαλψη σε 69 επισιτιστικά κέντρα που υποστηρίζονται από τους ΓΧΣ και τις τοπικές οργανώσεις FORSANI και BEFEN/ALIMA με τις οποίες συνεργάζονται οι ΓΧΣ. Από τον Ιούλιο οι ΓΧΣ έχουν επίσης αρχίσει να διανέμουν διατροφικά συμπληρώματα σε περισσότερα από 143.000 μικρά παιδιά για να μην υποκύψουν στον υποσιτισμό. Η ανάληψη προληπτικών μέτρων είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στο Νίγηρα.

«Καθώς ο αριθμός των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών που έχουν ανάγκη για θεραπεία ολοένα και αυξάνεται, τα κέντρα υγείας του Υπουργείου Υγείας είναι ασφυκτικά γεμάτα. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται συχνά σε κρίσιμη κατάσταση, και κινδυνεύουν να πεθάνουν. Ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, τα ποσοστά θνησιμότητας στα επισιτιστικά προγράμματα είναι ακόμα πολύ υψηλά, από 3 ως 4%,» λέει ο Πατρίκ Μπαρμπιέ, επικεφαλής των ΓΧΣ στο Νίγηρα. «Για αυτό το λόγο είναι εξίσου σημαντική η πρόληψη του υποσιτισμού.»

Εκτός από την παροχή θεραπείας σε σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, οι ΓΧΣ διανέμουν έτοιμα προς χρήση διατροφικά συμπληρώματα σε περισσότερα από 143.000 παιδιά. Αυτά τα προϊόντα, που περιέχουν γάλα, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, είναι προσαρμοσμένα στις διατροφικές ανάγκες των μικρών παιδιών. Οι διανομές γίνονται σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Νίγηρα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ και τη UNICEF και πραγματοποιούνται σε πέντε επαρχίες με τη βοήθεια τοπικών οργανώσεων.

«Η πρόληψη συνίσταται στην εξεύρεση του καλύτερου τρόπου για να μην υποκύπτουν κάθε χρόνο τα παιδιά στον οξύ υποσιτισμό και στη μείωση των ιατρικών, τεχνικών και οικονομικών επιβαρύνσεων που προκαλούνται από την παροχή θεραπείας σε τόσα πολλά άρρωστα παιδιά,» τονίζει η Δρ. Σούζαν Σέπαρντ, ειδικός των ΓΧΣ σε θέματα υποσιτισμού.