Γνωρίζατε πως η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές παγκοσμίως. Συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 50 ετών και αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί.

Πρόκειται για τον 3ο σε συχνότητα και ο 2ο σε θνητότητα καρκίνο στον δυτικό κόσμο. Η δημιουργία του μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια (το 90% ξεκινούν ως πολύποδες και εξελίσσονται σε καρκίνο) και ο συγκεκριμένος τύπος σχετίζεται με την διατροφή μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο δυτικό κόσμο έχει επικρατήσει ένα μοντέλο διατροφής πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, κόκκινο κρέας και υδατάνθρακες και φτωχό σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι συγκεκριμένες τροφές προκαλούν φλεγμονές στα αγγεία και σχετίζονται με εκδήλωση υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου έως και 30%. Ποσοστό που αυξάνεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση παχύσαρκων ή υπέρβαρων ατόμων.

Προστασία

Παρότι πρόκειται για έναν από τους συχνότερους καρκίνους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσής του.

Έρευνες δείχνουν πως ασπίδα ενάντια σε αυτή την νόσο, αποτελεί η υιοθέτηση μια ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε ψάρια (ωμέγα-3 λιπαρά), δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα. Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες δεν λειτουργεί μόνο προληπτικά, αλλά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτό το είδος καρκίνου.

Εξίσου σημαντική είναι και η σωματική άσκηση, είτε αυτό σημαίνει γυμναστική, κάποιο άθλημα ή ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού και η κηπουρική.

Ουσιαστικά πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι διατροφικές μας επιλογές και ο γενικότερος τρόπος ζωής μας, επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας και αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου ή άλλων παθήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες: xeirourgos-pothoulakis.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.