Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα Συνένζυμου Q10 για να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους.

Σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματός μας υπάρχει το Συνένζυμο Q10, το οποίο λαμβάνουμε σε μικρό ποσοστό μέσω της διατροφής μας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του παράγεται φυσικά μέσα στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή  κυτταρικής ενέργειας πρέπει να μετατρέψει το συμβατικό Συνένζυμο Q10 (την Ουμπικινόνη) σε μια άλλη μορφή του που ονομάζεται Ουμπικινόλη.

Η Ουμπικινόλη έχει δύο ειδικά χαρακτηριστικά που λείπουν από τον λιγότερο ανεπτυγμένο «ξάδερφό» του: μόρια υδρογόνου και επιπλέον ηλεκτρόνια, τα οποία κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην ικανότητα του συστατικού να μετακινείται μέσω του αίματος και να απορροφάται από τα κύτταρα.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά επηρεάζουν επίσης την αντιοξειδωτική του δράση και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Δυστυχώς, η μετατροπή του συμβατικού Q10 σε QH (Ubiquinol=Ουμπικινόλη) δεν είναι εύκολη για πολλούς από εμάς όσο μεγαλώνουμε ή όταν έχουμε κάποια θέματα υγείας.

Περισσότερο από το 90% του συνολικού Συνένζυμου Q10 στο αίμα ενός υγιούς νεαρού ενήλικα βρίσκεται σε μορφή Ubiquinol.

Η μετατροπή σε Ubiquinol είναι αναγκαία για την παραγωγή ενέργειας

Τα πιο σημαντικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι μύες απαιτούν τεράστιες ποσότητες κυτταρικής ενέργειας για να λειτουργήσουν σε βέλτιστα επίπεδα. Για να παραχθεί αυτή η ενέργεια, χρειαζόμαστε το Συνένζυμο Q10 στη μορφή QH (Ubiquinol=Ουμπικινόλη).

Μέσα στα μικροσκοπικά κυτταρικά συστατικά, τα μιτοχόνδρια, το Ubiquinol  χρησιμοποιεί τα δύο ηλεκτρόνια του με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να βοηθήσει τη μετατροπή της τροφής σε ένα είδος καύσιμου (που ονομάζεται ATP) το οποίο χρειάζεται το σώμα μας.

Αρχίζοντας από την ηλικία των 30 ετών και κυρίως μετά τα 40, η ικανότητά μας να μετατρέψουμε το συμβατικό Q10 στην πιο προηγμένη κι επιθυμητή μορφή Ubiquinol, γίνεται πιο δύσκολη και λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην ποσότητα κυτταρικής ενέργειας που είναι διαθέσιμη για τα όργανά μας προς χρήση. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η λήψη στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη, αυξάνουν περαιτέρω την ανάγκη συμπλήρωσης με Ubiquinol.

Το «παράδοξο» των Στατινών

Οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη αναστέλλουν ταυτόχρονα και την ενδογενή παραγωγή του Συνενζύμου Q10 στον οργανισμό! Αυτό οδηγεί σε λιγότερο Ubiquinol Q10 στο αίμα που διαταράσσει την παραγωγή ενέργειας, προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά κυρίως συνδέεται άμεσα με κόπωση και μυϊκές κράμπες.

Είναι γνωστό ότι το Ubiquinol Q10 βοηθά συστηματικά και αποτελεσματικά στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, στην οποία οξειδωμένη χοληστερόλη αποδίδεται ουσιαστικά η βλαπτική δράση της χοληστερόλης. Αλλά σε άτομα με μειωμένα επίπεδα Ubiquinol Q10 λόγω της χρήσης στατινών, η LDL χοληστερόλη είναι σαφέστατα πιο επιρρεπής σε οξείδωση και, όπως ήδη αναφέρθηκε, η οξειδωμένη χοληστερόλη είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το Ubiquinol CoQ10 υπερέχει στην αντιοξειδωτική προστασία

Επιπλέον, το Ubiquinol Q10 είναι ένα από τα λίγα αντιοξειδωτικά που λειτουργούν όχι μόνο στα λιπαρά μέρη του σώματός μας (όπως κυτταρικές μεμβράνες και χοληστερόλη LDL), αλλά και στα μιτοχόνδρια όπου παράγεται ενέργεια.

Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει συμβατικό Συνένζυμο Q10 αντί Ubiquinol;

Το συμβατικό Q10 είναι καλό αν είστε ένας υγιής άνθρωπος μέχρι τα 30, επειδή το σώμα σας μπορεί εύκολα να το μετατρέψει σε Ubiquinol.

Όσοι όμως είναι άνω των 30 ετών και καταναλώνουν το Q10 στη συμβατική του μορφή, έχουν περιορισμένη ωφέλεια, επειδή μπορεί να μην είναι σε θέση να μετατρέψουν μεγάλο μέρος του συμβατικού Q10 σε Ubiquinol.

Δυστυχώς, μόνο μέρος από το συμβατικό Q10 μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματός τους και ακόμη λιγότερο μετατρέπεται στην επιθυμητή μορφή Ubiquinol Q10.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της ανθρώπινης καρδιάς είναι από τις υψηλότερες στο σώμα. Αυτός ο σημαντικός μυς χρειάζεται Ubiquinol Q10 για να λειτουργήσει άριστα.

Το Udo’s QH™ Plus της Flora

Η καναδική εταιρεία Flora παρασκευάζει το διατροφικό συμπλήρωμα QH Plus, χρησιμοποιώντας την υψηλότερης ποιότητας παγκοσμίως Ubiquinol της Kaneka, σε συνδυασμό με οργανικά φυτικά Ω-λιπαρά.

Η βιοδιαθεσιμότητα του QH είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη από το CoQ10 (50mg QH ισοδυναμούν με 400mg συμβατικού Q10!).

  • Προστατεύει την καρδιά, ικανοποιώντας τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις των κυττάρων της
  • Μειώνει την κόπωση και τη μυϊκή αδυναμία που προκαλούν οι στατίνες
  • Βελτιώνει την παραγωγή ενέργειας και την πρόσληψη οξυγόνου σε κάθε κύτταρο του οργανισμού
  • Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία
  • Υποβοηθά την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, Parkinson, Alzheimer κ.ά.
  • Συμβάλλει ουσιαστικά στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας
  • Αυξάνει αποτελεσματικά την ενέργεια, την αντοχή και την απόδοση των αθλητών

Παρασκευάζεται στον Καναδά από τη FLORA και διανέμεται αποκλειστικά από τη MedMelon.

Τηλ. 2310449441,

medmelon.gr