Αν η ντουλάπα σας είναι πηγμένη στα ρούχα, μπορεί να πάσχετε από ψυχολογική διαταραχή

Το σύνδρομο αποθησαύρισης αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ψυχιατρική νόσος


ΥΓΕΙΑ
18:18
11/09/2018
Αν η ντουλάπα σας είναι πηγμένη στα ρούχα, μπορεί να πάσχετε από ψυχολογική διαταραχή
3
loading

Στοιβαγμένα ρούχα σε ντουλάπες που έχουν περάσει εδώ και καιρό το όριο της πληρότητάς τους, ντάνες βιβλία σε διαδρόμους και δωμάτια γεμάτα με πράγματα που δεν μπορείς να αποχωριστείς.

Αυτό είναι το προοίμιο του συνδρόμου αποθησαύρισης, της παθολογικής συσσώρευσης αντικειμένων που αποκαλύπτεται συνήθως από μια παραγεμισμένη ντουλάπα.

Κι ενώ μέχρι πρόσφατα περιλαμβανόταν στη μεγαλύτερη ομπρέλα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, πλέον αποτελεί αυθύπαρκτη νόσο που αναγνωρίστηκε προσφάτως και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το σύνδρομο αποθησαύρισης χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση αντικειμένων, αλλά και την αδυναμία του ασθενούς να αποχωριστεί κάποιο από αυτά. Ορίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάγκη του να συνεχίσει να τα κατέχει νιώθοντας έντονη δυσφορία ακόμα και στη σκέψη να απαλλαγεί από αυτά. Όσο για την αποθήκευσή τους, γίνεται με τρόπο χαοτικό και ακατάστατο, έστω κι αν αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα και τις κινήσεις στο σπίτι.

Το σύνδρομο αποθησαύρισης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο ασθενής κινδυνεύει σε επίπεδο κοινωνικό, ψυχολογικό και σωματικό, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μειωμένη ποιότητας ζωής και κοινωνική απόσυρση. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με ψυχοφαρμακολογία και ψυχοθεραπεία, αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Μαγια

    Η διαφορετικοτητα που αναφέρετε σχετίζεται σε βιολογικούς παραγοντες και όχι ψυχιατρικους . Η άρνηση της πάλι, μάλλον έχει να κάνει με παράγοντες που άπτονται ψυχολογικής διερεύνησης.

  2. avatar Μετρ

    Επιτέλους! Απολύτως σωστός ο χαρακτηρισμός του συνδρόμου της αποθησαύρισης ως ψυχασθένειας με συνέπειες για τον πάσχοντα αλλά και τους οικείους του. Τα περαστικά, όμως, τα βλέπω δύσκολα.

  3. avatar Ευπατριδης

    Ναι, ενώ η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ψυχιατρική νόσος...και το ανώτατο φυσιολογικό όριο της χοληστερίνης στο αίμα έπεσε κάτω από 180. Ρε δε μας παρατάτε με την « πρόοδό» σας...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει