Καρκινοπαθείς χωρίς περίθαλψη και έγκυες που γεννούν στο δρόμο

Δραματική έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου για την κατάσταση στη δημόσια υγεία


ΥΓΕΙΑ
22:26
08/08/2012
Καρκινοπαθείς χωρίς περίθαλψη και έγκυες που γεννούν στο δρόμο
11
loading

Δεκάδες καρκινοπαθείς φεύγουν από το ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν – ενώ μπορούν να ζήσουν- γιατί δεν έχουν λεφτά, ενώ δεκάδες έγκυοι μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μια ζωή ένα ανάπηρο παιδί επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν.

Τις δραματικές αυτές πτυχές της κατάστασης στη δημόσια υγεία περιγράφει μεταξύ άλλων ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του, όπου απευθύνει έκκληση, τονίζοντας ότι «η ανθρωπιστική κρίση σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα εδώ και τώρα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ακόμα:
«Δύο στους δέκα ασθενείς από αυτούς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρήζουν νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση.

Θεατές στην ανακοίνωση της διάγνωσης, πρόθυμοι αλλά ανύμποροι να βοηθήσουν, όλοι οι εθελοντές γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπηρετούν με ζέση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ηθικό, επιστημονικό και κοινωνικό.

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τι θα απογίνουν στο επόμενο βήμα αφού δεν έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν;

Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δε χειρουργήθηκαν ποτέ διότι δεν είχαν χρήματα.

Κάναμε έκκληση στον Υπουργό Υγείας, κο Λοβέρδο και παράλληλα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να αναλάβουν κάποια ζωτικής σημασίας περιστατικά και να τα χειρουργήσουν. Η απάντηση ενός υπαλλήλου του ΥΥΚΑ ήταν, ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «οι ανασφάλιστοι πληρώνουν…. ας βγάλουν βιβλιάριο απορίας…!!!» όταν όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία, δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και βιβλιάριο απορίας!!!

Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση με άλλη ευαισθησία..

Τι ειρωνία! Οι λειτουργοί υγείας να είναι θεατές σε όλα τα ογκολογικά περιστατικά που διαγιγνώσκουν: Σε ορισμένα δε περιστατικά πια, ο καρκίνος έγινε ανεγχείρητος και τώρα περιμένουμε όλοι μαζί απλά να πεθάνουν επειδή δεν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν.

Καταρράκτης: το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών μας είναι ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση. Άνθρωποι ηλικιωμένοι που κινδινεύουν να τους χτυπήσει αυτοκίνητο δρόμο γιατί δε βλέπουν. Γιατί; επειδή δε μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη… ποιος θα πληρώσει το φακό και τα νοσήλια αφού είναι ανασφάλιστοι;…

Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Έγκυο με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο δεν τη ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.

Καθημερινό δράμα οι έγκυοι που προσέρχονται γιατί πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα.

Η απόγνωση φαίνεται στα πρόσωπά τους.

Πρόκειται για περιστατικά που απαγορεύεται να γεννήσουν φυσιολογικά ή με επείγουσα καισαρική τομή που θα δικαιολογούσε τα νοσήλια της ανασφάλιστης.

Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου.

Αυτές οι γυναίκες μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί…επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν

Το Παράδοξο της Ελληνικής Νομοθεσίας

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην ελληνική νομοθεσία που δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις!!!

Δηλαδή, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δε μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο αθσενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, κάποια στιγμή η χοληδόχο κύστη με τις πέτρες θα σπάσει και θα προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, οι οποίες απειλούν σαφώς τη ζωή του. Σε εκείνο το στάδιο της κατεπείγουσας αντιμετώπισης, αναλαβάνει η Ελληνική Πολιτεία τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη, που σε αυτό όμως πια το ύστατο σημείο 1) μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και 2) τα νοσήλια είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.

Έτσι, με το υπάρχον σύστημα και η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει και ο Ασθενής τις περισσότερες φορές χάνει τη ζωή του, ενώ ένα στάδιο πριν και η ζωή του θα είχε κερδηθεί και η δαπάνη του ελληνικού κράτους θα ήταν μικρότερη.

Λύση μπορούν να δώσουν όλες οι κλινικές αν ακολουθήσουν το πρότυπο της Ογκολογικής Κλινικής του κου Συρίγου, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» που αναλαμβάνει ορισμένες τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών κάθε εβδομάδα.

Απέναντι σε αυτό το θέαμα της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνουμε κάλεσμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές.

Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή για μας έχει αξία.. »

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar NTG

  Ο λόγος που θέλω να φύγω από Ελλάδα... ο μοναδικός λόγος. Πάσχω από λεμφοκυττάρωση (είναι το πρώιμο στάδιο της λευχαιμίας, που δε ξέρεις αν ποτέ ξεσπάσει και πότε). Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά αν ξεφύγει εκτός ελέγχου? Έχει κανείς μας συμβόλαιο πως αύριο θα'ναι καλά?
  Πέρσι πχ είχα ένα σοβαρό θέμα και πλήρωσα από τη τσέπη μου πάνω από 700€ σε ιδιωτική κλινική (μαζί με φάρμακα και γιατρούς), για μια επέμβαση ρουτίνας, που έπρεπε κανονικά να μου καλύψει το (τότε) ΙΚΑ! Αλλά δυστυχώς έπρεπε να περιμένω 4-5 μήνες για γίνει η επέμβαση μέσω ασφαλιστικού ταμείου και δε γινόταν. Ήταν επείγον να προχωρήσω.
  Σήμερα? Φοβάμαι! Και το γράφω ανοιχτά εδώ μέσα... ΦΟΒΑΜΑΙ!!! Αν θέλω να γυρίσω στη Γερμανία όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα? Όχι. Είμαι σχεδόν 32 και ζω απ'τα 15 μου Ελλάδα. Αγαπάω αυτή τη χώρα. Αλλά δυστυχώς αυτή η χώρα δεν αγαπάει εμένα... και στο τέλος ξέρω ότι θα πρέπει να φύγω...

  1. avatar Λιβελούλα

   NTG δεν ξέρω τι να σου πω....Έχω περάσει και γω πρόσφατα ένα σοβαρό παρόμοιο προβλημα υγείας και αντιμετώπισα και την άρνηση των συμβεβλημένων γιατρών να ασχοληθούν σοβαρά μαζί μου..Μόνη μου ψάχνοντας μέσα στο διαδίκτυο βρήκα πανω κατω τι έχω και πήγα στους κατάλληλους γιατρους!!Φοβήθηκα και γω πολύ,σε καταλαβαίνω...Σου έυχομαι να πανε όλα καλά στη ζωή σου και την υγεία σου απο δω και περά!Δυστυχώς η υγεία είναι ένα ζήτημα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μπαίνει πάνω απο όλα....

  2. avatar σουπιά

   Μη λες η χωρα, λεγε το πολιτικο προσωπικο της. Η χωρα εισαι κι εσυ, κι εγω και ολοι μας, που παταμε το χωμα της, την αγαπαμε και ποναμε.
   Ich druecke dir die Daumen. Αντε, να τα ξεσκονιζεις σιγα σιγα τα γερμανικα.
   Να σαι υγιης και δυνατος, σου ευχομαι.

   1. avatar NTG

    @ ekata1965 Όλοι τα ίδια μου λέτε... είναι λυπηρό, αλλά δυστυχώς είναι η μοναδική σωστή επιλογή αυτή τη στιγμή. Με εξοργίζει το γεγονός ότι ΠΡΕΠΕΙ να φύγω, κι όχι ότι ΘΕΛΩ να φύγω, αλλά... προβλέπω από το Σεπτέμβριο και μετά να φεύγω. Θα το κάνω κάτι σαν δώρο γενεθλίων στον εαυτό μου! Ένα δώρο για το καλό μου...............
    @ σουπιά Danke Schatz! Έχεις δίκιο. Την αγαπάμε και τη πονάμε! 🙂

  3. avatar ekata1965

   Φύγε όσο προλαβαίνεις.Να σου πω μεινε και παλεψε, μην καταθετεις την ασπιδα κλπ ειναι πολυ ευκολο και λογια δωρεαν.Για την ζωη σου προκειται,μην το σκεφτεσαι καθολου

 2. avatar ekata1965

  Τις τρύπες του προυπολογισμού θέλουν να τις γεμίσουν με τα νεκρά μας σώματα.Εμείς, τους αφήνουμε(;)

 3. avatar Λιβελούλα

  Μαυρίζει η ψυχη μας κάθε μέρα με αυτά που διαβάζουμε....Ελληνες ανασφάλιστοι να πεθαίνουν στους δρόμους και λαθρομετανάστες να χάιρουν δωρεάν περίθαλψης.....Και όποιος διαφωνέι ας κανει μια βόλτα απο δημόσιο νοσοκομείο να δει τι γίνεται!!!

  1. avatar NTG

   Και οι Έλληνες να (ξανα)μεταναστεύουμε... ΤΡΑΓΙΚΟ!!!!

   1. avatar Σκυλοπνιχτρης

    ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ............

 4. avatar σουπιά

  Οργη κι απελπισια.

 5. avatar Σκυλοπνιχτρης

  ΚΙ Ο ΒΥΡΩΝΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει