Κρύβουν κινδύνους τα γενόσημα φάρμακα;

Τι απαντούν οι αρμόδιοι


ΥΓΕΙΑ
12:03
01/03/2012
Κρύβουν κινδύνους τα γενόσημα φάρμακα;
14
loading

Είναι ένα από τα θέματα των ημερών και ίσως από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται στον χώρο του φαρμάκου. Ωστόσο το θέμα των γενόσημων φαρμάκων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων στον ιατρικό κόσμο.

«Είναι μέρες τώρα που δεχόμαστε πρωτοφανή πόλεμο σε προσωπικό επίπεδο από συμφέροντα που δεν αποτελούν την υγιή, πατριωτική, εθνική επιχειρηματικότητα». Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χθες από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα , ο υπουργός μίλησε για ένα πρωτοφανή πόλεμο και μία λασπολογία που εγείρει πολλά ερωτήματα.
«Σε αυτούς που πολεμούν με μέσα ανίερα και έχουν βρει τις φωνούλες τους στον δημόσιο βίο απαντάμε με κατάλληλα επιχειρήματα. Οι λασπολόγοι έχουν την αλήθεια απέναντί τους. Ελβετία, ΗΠΑ, Γερμανία χώρες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα χρησιμοποιούν κατά 80% γενόσημα. Θα πεθάνουν οι άνθρωποι λένε. Σοβαρά; Πώς το ξέρει ο καθηγητής και γιατί δεν το ξέρει ο ΕΟΦ και ποιος του είπε να βγει σε κάποιο συγκεκριμένο κανάλι; Είναι λασπολόγοι και ψεύτες. Ας το βρουν οι περίεργοι τι κρύβεται από πίσω».

Τι απαντούν όμως σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων οι αρμόδιοι:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο ΙΣΑ στηρίζει τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα, αντιθέτως είναι αντίθετος σε όσα εισάγονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:

«Η επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου, πρόκειται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, σε δραματική αύξηση της θνητότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού.

Η κυριαρχία των αριθμών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πλευρά της Κυβέρνησης, επισκιάζει κάθε κοινωνικό και ποιοτικό κριτήριο, με τελικό θύμα τους ίδιους τους ασθενείς. Οι οποίοι καλούνται είτε να αποδεχθούν την υποβάθμιση της Υγείας τους, είτε να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό φορτίο της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Για το 2012 προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας περαιτέρω μείωση κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον ευρώ, μόνο για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, επιβάλλεται η συνταγογράφηση γενοσήμων για τους ασφαλισμένους.

Με την απόφαση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κι επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι «το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο».

Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή.

Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου. Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς.

Γιάννης Τούντας (πρόεδρος ΕΟΦ)

«Όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων ανεξάρτητα από την χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς έλεγχους και επιθεωρήσεις. Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΦ

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ καταγγέλλουν ότι το ελάχιστο προσωπικό του Οργανισμού αδυνατεί να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων αναφέρει ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 υπήρχαν 250 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν μείνει μόνο 150.

Επίσης εκτιμά ότι το 2012 θα αποχωρήσουν και άλλοι επιστήμονες είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν καλύτερα αμειβόμενη εργασία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Εμπιστεύεστε φάρμακα από την Κίνα; Ούτε στο σκύλο μου δεν θα έδινα.

 2. avatar Madrugada

  σιγά τους ειδικούς .....απλά ο καυενας τα συμφέροντα του ....Κανείς δεν έχει αναφέρει ότι έχουν συμβεί και αποσύρσεις κανονικών φαρμάκων ....

 3. avatar Kopite

  Δεν ειναι ολα τα γενοσιμα ιδια ! Αυτοι θα μας φερουν γενοσιμα φαρμακα απο πακισταν !

 4. avatar makaros

  Η απάντηση στην επικεφαλίδα: Τα γενόσημα φάρμακα κρύβουν κινδύνους μόνο για την τσέπη Γιατρών & Φαρμακοποιών!!!

 5. avatar makaros

  Δεν κρύβουν κανένα παραπάνω κίνδυνο από τα φαμακα που περνούμε ήδη!!! Aυτό είναι προπαγάνδα φάρμακ/ων οι οποίοι αντιδρούν με 48ωρη απεργία, κατά της υποβάθμισης της περίθαλψης ασθενών, λες & ενδιαφέρονται για εμάς!! & Aπ'την άλλη αρνούνται κατηγορηματικά να χορηγήσουν φάρμακα στους ασθενείς γιατί δεν έχουν πληρωθεί από τα ταμεία, τα οποία οι ίδιοι τα χρεοκόπησαν σε συνεργασία με τους γιατρούς!!!
  Μας το αποδεικνύουν καθημερινά ότι, το μόνο που τους νοιάζει είναι η τσέπη τους & τίποτε άλλο!!!

 6. avatar dk

  Ως συνηθως η αληθεια ειναι καπου στη μεση.Η αγορα των φαρμακων ειναι μια τεραστια αγορα που αποφερει εκατομυρια κερδων σε φαρμακευτικες-γιατρους.Αυτο ειναι κατι που το γνωριζουμε ολοι.Απο εκει και επειτα αν ο ΕΟΦ κανει σωστα την δουλεια του δεν θα κυκλοφορουν επικινδυνα φαρμακα στην αγορα.Τωρα οσον αφορα στις ελληνικες φαρμακοβιομηχανιες νομιζω θα πρεπει να προσαρμοστουν στην νεα ταξη πραγματων ( οπως αναγκαστικα εχουμε κανει και ολοι οι υπολοιποι ).Δεν ειναι σωστο καποιοι να πλουτιζουν εκμεταλευομενοι την ασθενεια των διπλανων τους.

 7. avatar maria.kal

  μην ξεχνάμε ότι στα φάρμακα οι γιατρι έχουν αποσοστά

 8. avatar maria.kal

  στην γαλλία όταν εις την συνταγή έχει 4 φάρμακα τα 2 τα δίνουνε σε γενόσημα υποχρεωτικά

 9. avatar geopap68

  Η δραματική αύξηση της θνητότητας του πληθυσμού της Ελλάδας Κοι του ιατρικού συλλόγου οφείλεται στα εγκεφαλικά & καρδιακά επεισόδια από τα χρέη που έχετε προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία & καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε. Άλλα λόγια ν`αγαπιόμαστε μας τσαμπουνάτε & όλος ο κόσμος γνωρίζει για το φαγοπότι που κάνετε με τις φαρμακοβιομηχανίες & τους φαρμακοποιούς

 10. avatar Aimilios

  ας παμε στο αποτελεσμα:
  περισσοτερα εισαγομενα φαρμακα, κλεισιμο των ελληνικων επιχειρησεων, περισσοτεροι ελληνες ανεργοι, λιγοτερα εσοδα για τα ταμεια, περισσοτερος βαρος στον ΟΑΕΔ, κανενα κερδος για το κρατος και για τους πολιτες

 11. avatar Αλεξα

  Οφελη ειναι το σωστο φιλε.Ασε τον δαιμονα του τυπογραφειου ησυχο.

 12. avatar DNE1974

  Για να προλάβω κάποιους ο δαίμων του τυπογραφείου έγραψε το ωφέλει οφέλει

 13. avatar DNE1974

  Απαπητέ μου , ακόμη και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι για κάθε φάρμακο που συνταγογραφεί ο γιατρός πιστώνεται
  η καρτέλλα του ώστε στο τέλος του μήνα , 3μήνου , 6μήνου ή χρόνου να του αποδοθούν τα ποσοστά του.
  Μπορεί επίσης αντι χρηματικού να έχουν ταξίδια ή μεικτά οφέλει.

 14. avatar makaros

  πρέπει να σε πείραξε πααααρα πολυυ το σχόλιο μου γιανα απάντησες με 4 γραμμές άρα χρονοναυτη γιατρέ η φάρμακ/ε εσύ τα αρπάζεις τελικά!!! Μην ξεχνάς chat κάνουμε δεν είμαστε σε δικαστική αίθουσα!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει