Ωφέλιμη για τον οργανισμό φαίνεται πως είναι η κατανάλωση καφέ- φυσικά με μέτρο- αφού μπορεί να προστατεύσει από το διαβήτη τύπου 2, αλλά και από άλλες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Άννα Φλέγκελ του γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 42.000 ατόμων για σχεδόν μία δεκαετία.

Η νέα έρευνα έρχεται από μετά από πολλές άλλες που έχουν έως τώρα καταλήξει σε μάλλον αντικρουόμενα συμπεράσματα, καθώς ορισμένες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου, εγκεφαλικού κ.α. Η νέα μελέτη, αντίθετα, δεν διαπίστωσε ανάλογο κίνδυνο. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για τους υγιείς ενήλικους όσον αφορά τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις», δήλωσε η Φρέγκελ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους 42.000 ενήλικες κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της δεκαετίας και συσχέτιζαν συνεχώς την εξέλιξη της υγείας τους με τις διατροφικές συνήθειές τους και ειδικότερα την κατανάλωση καφέ.

Τελικά, συμπέραναν ότι τόσο όσοι πίνουν καφέ, όσο και όσοι δεν πίνουν, ουσιαστικά έχουν κατά μέσο όρο τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κάποια χρόνια ασθένεια σε βάθος χρόνου. Μάλιστα όσοι πίνουν συχνά καφέ, έχουν μικρότερες κατά 23% πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Εκτιμάται ότι ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καφέ, επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές, όπως είπαν, δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πίνουν καφέ, αν δεν τους αρέσει, μολονότι, όπως επισημαίνουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος όσοι δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, να μειώσουν την κατανάλωση καφέ προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.