Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, σε πειραματόζωα ένα εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές στο ναρκωτικό.

Το εμβόλιο ετοιμάζεται για δοκιμή και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού δήλωσαν ότι το εμβόλιο καθιστά τον οργανισμό ανθεκτικότερο στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και αν αυτή λαμβάνεται.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Έλενα Μεντίνα, προορίζεται για ανθρώπους που έχουν σοβαρό εθισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με άλλο τρόπο.

Οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν, εδώ και χρόνια, ένα εμβόλιο κατά του εθισμού από τα ναρκωτικά, αλλά προς το παρόν δεν τα έχουν καταφέρει. Μια επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πάντως ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με ένα εμβόλιο κατά της κοκαΐνης.

Όμως οι μεξικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει περισσότερο χάρη σε χρηματοδότηση τόσο από την μεξικανική κυβέρνηση, όσο και από το εν λόγω αμερικανικό ινστιτούτο.

Στη διάρκεια των τεστ, οι Μεξικανοί έρευνες επέτρεψαν στα ποντίκια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ποσότητες ηρωίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν, στη συνέχεια, χορήγησαν το εμβόλιο, η κατανάλωση ναρκωτικών από τα πειραματόζωα μειώθηκε σημαντικά. Ακόμα δεν είναι σίγουρο αν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και με άλλα είδη ναρκωτικών ουσιών.