Ποιος θα σας θεραπεύσει από το τσίμπημα ενός φιδιού

100.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως


ΥΓΕΙΑ
14:33
29/03/2012
Ποιος θα σας θεραπεύσει από το τσίμπημα ενός φιδιού
9
loading

Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από δάγκωμα φιδιού. Περίπου τρεις φορές περισσότεροι καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς ή μένουν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάτι που οφείλεται στα σοβαρά τραύματα που τους δημιουργούνται.

Και μπορεί στην Ελλάδα τα νούμερα με θύματα να μην είναι ανατριχιαστικά, στον υπόλοιπο κόσμο όμως επικρατεί πανικός και γι’ αυτό ακριβώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παραχθούν κατάλληλα αντίδοτα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει έλλειψη στην αγορά, οφείλονται σε μια σειρά προβλημάτων όπως για παράδειγμα την κακή πληροφόρηση για την έκταση και το είδος του δαγκώματος, δυσκολίες σχετικά με την εκτίμηση της απαιτούμενης βοήθειας και μεγάλα προβλήματα σχετικά με τη διάθεση του αντιδότου ώστε να φτάνει σε όλους.

Επιπλέον, στις αγορές των χωρών του Τρίτου Κόσμου κυκλοφορούν πολλοί μη εγκεκριμένοι αντιοφικοί οροί, γεγονός που γεννά μεγάλη δυσπιστία στους τοπικούς πληθυσμούς.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι σημαντικές, καθώς τα φίδια στον πλανήτη μας παρουσιάζουν ποικιλία. Τα σχεδόν 3.000 είδη είναι κατανεμημένα σε 18 οικογένειες, εκ των οποίων οι έξι είναι οι σημαντικότερες: κολουβρίδες, βοΐδες, πυθονίδες, υδροφίδες, ελαπίδες και βιπερίδες.

Κυρίως οι δύο τελευταίες οικογένειες, στις οποίες ανήκουν οι κόμπρες και οι οχιές αντίστοιχα, είναι και οι πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αν και τα υδρόβια φίδια είναι συχνά πολύ δηλητηριώδη, επιτίθενται πολύ σπάνια. Γι’ αυτό καλό είναι να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, όπως λένε και οι ειδικοί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ineth

  ΟΚ πρώτα από όλα μην τρελλαθήτε από φόβο. Δεν τρέχει κάτι. Αν δεν είσαστε αλλεργικού σε συγκεκριμένο δηλητήριο όπως στις μέλισσες λχ δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας πάρουμε την οχιά.
  ΔΕΝ κόβουμε την πληγή και δεν ρουφάμε το δηλητήριο αν έχουμε χαλασμένα δόντια. Αν είσαστε μεσήλικας το πιο πιθανό είναι να τουμπανιάσετε και να πονάτε οικτρά μετά από κάπιες ώρες αν δεν έχετε δεχθεί ιατρική βοηθεια, θα έχετε ντελίριο και φοβερή ταχυκαρδία.
  Τι θα κάνετε για να το αποφύεγετε?
  Δεν θα τρέξετε, οι αυξημένοι σφυγμοί θα βοηθήσουν την κυκλοφορία του δηλητηρίου στον οργανισμό.
  Αν έχετε υγιές στόμα μπορέίτε αρχικα΄να ρουφήξετε και να φτύσετε μαι μικρή ποσότης δηλητηρίου. Έχει οξία γέυση και θυμίζει λίγο οξύ μπαταρίας. Λυγίζετε το μέλος στο όποίο σας έχει δαγκώσει (αν σας έχει δακ΄γωσει σε μέλος) παθητικά και το κρατάτε σφιχτό κλειστό με κάποιο σχοινί η ρούχο. Σκοπός είναι να εμποδίσετε την ροή του αίματος στο μέτρο του λογικού.
  Το πιο πιθανό είναι το δηλητήριο να έχει βρει σάρκα και όχι φλέβα και άρα θα πάρει ώρα να απορροφηθεί επικίνδυνη πόσότητα από τα τριχοειδή αγγεία στο σημείο εισβολής. Το ανοσοποιητικό σας έχει είδη καταλάβει τι γίνεται και χιλι΄λαδες χρόναι εξέλιξης θα σας θωρακίσουν με όποιο τρόπο κρίνει το σώμα σας πως είναι απαραίτητο. Ηρεμία παιδιά.
  Αν είναι εφικτό πρέπει να βυθίσετε η να εμποτίσετε το δάγκωμα σε νερό τόσο καυτό που να ρισκάρετε έγκαυμα πρώτου βαθμού. Δαγκώστε τα δόντια και κάντε το. Η αυξημένη θερμοκρασία θα διαλύσει τον προτεϊνικό σύνδεσμο που αποτελεί το δηλητήριο και ως διάλυμα επιμέρους αμινοξέων πλέον θα εξουδετεροθεί από τον οργανισμό πιο εύκολα.
  Πηγαίντε σε γιατρό όσο γίνεται πιο γρήγορα. Περαστικά.

  1. avatar Alex

   εμείς στο χωριό μας το καλοκαίρι έχουμε πάντα μια ένεση κορτιζόνης αν μη γενητο σε κρατάει μέχρι το κοντινότερο κέντρο υγείας , βέβαια ολοα τα παραπάνω χρήσιμα , η ένεση όμως βοηθά πόλους και από αλλά τσιμπήματα που μπορεί να έχουν αλλεργία , δεν τη γράφουν τα ταμεία κοστίζει περοπου 30-40 ευρώ

   1. avatar ineth

    Τέλεια, θα το ψάξω να έχω μια επάνω μου.

 2. avatar Pati

  Κοινωνία ανθρώπων που ξέρει σε μεγάλο ποσοστό τί είναι ένα "έξυμνο τηλέφωνο" αλλά δεν έχει ιδέα πώς να σώσει τον τραυματισμένο από ένα ζώο!

  1. avatar tfk

   οι επιθέσεις φιδιών ξέρεις δεν συμβενουν στη νέα υόρκη η στο μόναχο .......

  2. avatar tfk

   γκρίνια..... όλα σου φταίνε εσένα ?

 3. avatar angel

  την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου δεν βλέπω

  1. avatar Aggelos_Satanas

   Ήταν ρητορική ερώτηση!

  2. avatar elgeo

   και εγω το ιδιο λεω

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει