Η ζήτηση των παγωτών αυξάνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί γιατί η συγκεκριμένη δροσερή απόλαυση μπορεί να μετατραπεί σε μια… επώδυνη δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με το κέντρο προστασίας καταναλωτών η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες που μας δίνει, όταν «καίγονται» στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο.

Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
Ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες και γι’ αυτό θα πρέπει να τα τρώμε με φειδώ. Ακόμη και τα παγωτά «light», που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν στον οργανισμό μέχρι και 200 θερμίδες.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παγωτό:

– Να έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα.
– Η οσμή τους να είναι ευχάριστη.
– Το χαρτί της συσκευασίας να μην είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας.
– Αυτά που είναι συσκευασμένα σε κύπελλα, να μην παρουσιάζουν υπερχύλιση στο καπάκι.
– Να μην είναι μαλακά, υδαρή και η υφή τους να μη μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
– Να μην εμφανίζουν ίζημα, να μη θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή να περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια). Ακόμη να μην έχουν παραμορφωμένο σχήμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
– Να μην έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή.