Τις ερχόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για να εκτιμήσει τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός Ζίκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Ρίο της Βραζιλίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Νίκα Αλεξάντερ στο πρακτορείο Reuters.

«Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων θα εξετάσει την κατάσταση στην Βραζιλία, όπως και το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε η Αλεξάντερ διευκρινίζοντας πως ο ΠΟΥ προχωρά σε αξιολογήσεις κινδύνων σε θέματα δημόσιας υγείας και εναπόκειται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποφανθεί για την διοργάνωση των Αγώνων, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 5 Αυγούστου.

«Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας» να αποφανθούμε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε η Αλεξάντερ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 150 ειδικοί επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για ματαίωση ή αλλαγή τόπου διεξαγωγής των Ολυμπιακών στη Βραζιλία, επικαλούμενοι τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο Ζίκα για την υγεία των 500.000 επισκεπτών, που εκτιμάται ότι θα δεχθεί η χώρα και θα μπορούσαν να μεταφέρουν στις χώρες τους τον ιό.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο απέρριψαν το ενδεχόμενο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διοργάνωση. Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας επανέλαβε τα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία ο Αύγουστος—χειμερινός μήνας στο νότιο ημισφαίριο—είναι ο μήνας που υπάρχουν τα λιγότερα κουνούπια Aedes aegypti, με το τσίμπημα των οποίων μεταδίδονται οι ιοί Ζίκα, τσικουνγκούνια, αλλά και ο δάγκειος πυρετός, από κάθε άλλον μήνα του χρόνου.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, καθώς σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015. Κρούσματα του Ζίκα έχουν καταγραφεί σε περίπου 60 χώρες ακόμη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.