Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και άσθματος μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με ότι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης σε ενήλικες αμερικανούς και ανακάλυψε ότι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με άσθμα είχαν 1,26 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπάρξει καπνιστές και περίπου διπλάσιες να έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη κάποια περίοδο της ζωής τους σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από άσθμα.

Η σχέση μεταξύ άσθματος και καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ενήλικες που δήλωσαν ότι εξαρτιόνταν από τη νικοτίνη τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η Alison McLeish, του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, δήλωσε ότι άνθρωποι που έπασχαν από άσθμα είχαν περίπου 3 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από άσθμα να αναφέρουν εξάρτηση από τη νικοτίνη τους τελευταίους 12 μήνες, μετά τον υπολογισμό μεταβλητών που αφορούσαν δημογραφικά στοιχεία και εξάρτηση από φάρμακα.

Περίπου μισοί από τους καπνιστές με άσθμα δήλωσαν ότι άρχισαν το κάπνισμα πριν διαγνωστούν με άσθμα. Οι συγκεκριμένοι ενήλικες διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με όσους άρχισαν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση.

Το ποσοστό ανθρώπων που εμφάνιζαν εξάρτηση από τη νικοτίνη κάποια περίοδο στη ζωή τους ήταν παρόμοιο με όσους άρχισαν το κάπνισμα πριν (29.3%) και μετά (25.7%) τη διάγνωση του άσθματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Journal of Health Psychology».

Πηγή: iatronet