Το «κλειδί» για να επωφεληθείτε με τον καλύτερο τρόπο από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι να προσλαμβάνετε μεγάλη ποικιλία από αυτά. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι βασικοί μύθοι γύρω από τα φρούτα:

H κατανάλωση φρουτοχυμών συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία και εμποδίζει τα παιδιά να πάρουν ύψος.
Κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν παχαίνει από μόνο του. Μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση χυμών (340 gr ή/και περισσότερο κάθε μέρα) με την παιδική παχυσαρκία ή το χαμηλό ανάστημα. Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν ούτε καν μία μερίδα χυμού φρούτων σε ημερήσια βάση, αν και πρέπει να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο υγιεινά όταν στίβονται σε χυμό.
Οι χυμοί προσφέρουν μεν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποία προήλθαν, περιέχουν όμως λιγότερες φυτικές ίνες. Δεν είναι δυνατόν, αλλάζοντας τη μορφή ενός φρούτου, από στερεό σε υγρό, να αποκομίσει κανείς περισσότερα οφέλη και θρεπτικά συστατικά. Σε κάθε περίπτωση, ένας χυμός φρέσκων φρούτων και λαχανικών προσφέρει γεύση και υγεία!

Έχω υπόταση. Αν πιω χυμό πορτοκάλι η πίεσή μου θα ανέβει.
Τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την πίεση. Αντίθετα, περιέχουν κάλιο που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς.

Η μπανάνα παχαίνει.
Η μπανάνα έχει, πράγματι, περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο νερό, σε σχέση με τα άλλα φρούτα. Δεν είναι, όμως, τόσο μεγάλη η διαφορά, δεδομένου ότι δεν την καταναλώνουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ένα ισοδύναμο φρούτου ισοδυναμεί με ½ μεγάλη μπανάνα. Είναι, μάλιστα, εύκολη στη μεταφορά της, αφού δεν θέλει πλύσιμο ή μαχαίρι. Επίσης, είναι πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης και στην κατακράτηση υγρών.

Είναι οι φρουτοχυμοί μια καλή επιλογή για το παιδί μου;
Τα παιδιά χρειάζονται 5 μερίδες φρούτων καθημερινά. Ο φρουτοχυμός είναι μια επιλογή, αλλά η υπερκατανάλωσή του από το παιδί σας μπορεί να δώσει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται. Μπορεί, επίσης, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης χυμού, να μην καταναλώνει κάποια άλλα θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα, ενώ μπορεί να του κόψουν και την όρεξη. Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση χυμού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και εντερικές διαταραχές.

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.
Όχι από μόνο του. Ειδικά η φλούδα των μήλων (καλά πλυμένη) είναι πλούσια σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την κερκετίνη, το οποίο είναι πιθανόν να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στην προστασία από τη νόσο Alzheimer. Παρ’όλα αυτά, όταν χρειαστεί, προτιμήστε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας παρά να φάτε ένα μήλο.

Πηγή; mednutrition.gr