Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ανακοίνωσε ότι στο νομό Καβάλας θα γίνουν παρεμβάσεις και έργα αναβάθμισης των υποδομών υγείας συνολικού ύψους 3.644.000 ευρώ.

Ο κ. Τιμοσίδης αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά έργα. Ένα εξ αυτών αφορά τις θέσεις στάθμευσης στο νέο νοσοκομείο και τα άλλα δύο σε ισάριθμες μονάδες παροχής υγείας και φροντίδας. Συγκεκριμένα:

– Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δημοτικού Διαμερίσματος Οφρυνίου Δήμου Παγγαίου

«Είναι γνωστό πως η περιοχή του Ορφανού το καλοκαίρι φιλοξενεί περί τις 60 χιλιάδες πολιτών. Οι άνθρωποι αυτοί όταν χρήζουν ιατρικής φροντίδας θα πρέπει να αποταθούν στο προσωπικό του αγροτικού ιατρείου ή να μεταφερθούν στην πιο κοντινή μονάδας υγείας που είναι οργανωμένη και δύναται να παράξει κάθε βοήθεια. Πολλές φορές όμως ο χρόνος και η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι μεγάλος και οι συνέπειες ίσως και μοιραίες. Έτσι προχωράμε στη δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου, το οποίο φυσικά και θα στελεχωθεί κατάλληλα με προσωπικό που θα προσληφθεί» τόνισε ο κ. Τιμοσίδης.

– Ενίσχυση του ΕΚΑΒ
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι άμεσα θα γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια 200 νέων πετρελαιοκίνητων ασθενοφόρων προκειμένου να αναβαθμισθεί όλος ο στόλος των οχημάτων, ενώ ειδικά για τα Κέντρα Υγείας Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και Θάσου έχει προχωρήσει η διαδικασία για την τάχιστη έλευση πέντε νέων ασθενοφόρων. Σημείωσε επίσης ότι προχωρά η διαδικασία για την απόκτηση μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο και κάθε φημολογία που αφορούν σε επικείμενη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

– Παρεμβάσεις στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων

Ο κ. Τιμοσίδης υπογράμμισε ότι μέσα από το ΕΣΠΑ το υπουργείο Υγείας προχωράει σε παρεμβάσεις στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στην έδρα του Δήμου Παγγαίου, την Ελευθερούπολη, ένα πρότυπο ίδρυμα που παρέχει πρόνοια σε ΑμΕΑ από όλο το νομό Καβάλας. Στο Θεραπευτήριο σχεδιάζεται: 1) Δημιουργία προστατευμένων διαμερισμάτων και ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία. 2) Αναβάθμιση υποδομών εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Φυσικής Αποκατάστασης.

– Νέο πάρκινγκ 400 θέσεων
Λύση στο έντονο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού θέσεων στάθμευσης στο νέο Νοσοκομείο Καβάλας δίνει η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου. Ο κ. Τιμοσίδης, σημείωσε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει την χώρα αλλά και το «εξειδικευμένο» ύφος αυτού καθεαυτού του έργου, εξασφαλίσθηκαν 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης.

Όπως ο ίδιος τόνισε, θα έπρεπε ο σχεδιασμός να είχε γίνει από την αρχή και το έργο της κατασκευής υπαίθριων πάρκινγκ να είχε ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του κτιρίου.

«Κάτι τέτοιο δεν έγινε ωστόσο και έτσι ανέκυψε το πρόβλημα. Από την πλευρά μας, πιέσαμε ιδιαίτερα και παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά του κράτους είναι περιορισμένα αλλά ακόμη και αυτό το είδος του έργου δύσκολα εντάσσεται σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό, πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρήματα με τα οποία στην έκταση των 15 στρεμμάτων που βρίσκεται στα ορεινά του νοσοκομείου να διαμορφωθούν περί τις 360 – 400 θέσεις στάθμευσης, αριθμός ικανός πλέον να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων».