Το στρες που κυριαρχεί στη ζωή σας εκδηλώνεται με δύο τρόπους: είτε βρίσκεστε σε διαρκή κίνηση, πάντα βιαστικοί και εξαντλημένοι, οπότε πρέπει να προσέχετε γιατί υπάρχει πάντα κάποιο όριο που δεν πρέπει να ξεπεράσετε ή σας έχει καταλάβει κατάθλιψη, γιατί είστε πολύ ευαίσθητοι στις αποτυχίες ή τις καταστάσεις που συνεπάγονται συγκρούσεις και επικρατούν ίσως γύρω σας. Στην περίπτωση αυτή το ηθικό σας είναι πολύ χαμηλά και η κόπωσή σας αυξημένη.

1. Καταπολεμήστε το άγχος σας
• Αναλαμβάνετε ένα πράγμα κάθε φορά.
• Μάθετε να κάνετε διαλείμματα κάθε 90 λεπτά, πάψτε να τρώτε πολύ γρήγορα και ασχοληθείτε με ένα ήπιο σπορ, π.χ., γιόγκα ή τάι τσι, καθώς θα σας προσφέρουν τη γαλήνη που σας λείπει.
• Αν έχει πέσει το ηθικό σας, χρειάζεστε βοήθεια. Εκμυστηρευθείτε το πρόβλημά σας σε ένα δικό σας ή βρείτε κάποιον άλλο τρόπο να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματά σας.
• Αν παρ’ όλη την προσπάθεια να ξαναβρείτε τη φόρμα σας, εξακολουθείτε να νιώθετε πεσμένοι, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο.

2. Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Επανειλημμένα συνάχια, χρόνια βρογχίτιδα, επίμονος βήχας. Μάλλον το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξαντληθεί και ζείτε με αποθέματα που κι αυτά ελαττώνονται. Μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι υποφέρετε από ορισμένες ελλείψεις σε βιταμίνες και ιδίως σε βιταμίνη C.

Λύση:
• Ο καλύτερος τρόπος για να «ξαναπάρει μπρος η μηχανή»: μια αγωγή με βιταμίνη C.
• Κάθε μέρα χρειαζόμαστε κανονικά 100 mg βιταμίνης C, ποσότητα που αντλούμε από διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
• Όταν όμως ο οργανισμός έχει έλλειψη, μπορεί να χρειάζεται ως και 2.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για να αποκαταστήσει τα αποθέματά του. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η διατροφή δεν αρκεί για να καλυφθούν τέτοιες μεγάλες ανάγκες. Χρειάζεστε, λοιπόν, συμπληρώματα με τη μορφή δισκίων των 500-1.000 mg.

3. Αλλάξτε τρόπο ζωής
Έχετε παραμελήσει τον εαυτό σας. Τρώτε άσχημα, κοιμάστε ακατάστατα, καπνίζετε και αποφεύγετε την άθληση… Και σας φαίνεται περίεργο που νιώθετε κουρασμένοι; Πάλι καλά! Προσέξτε, όμως, τις συνέπειες στο τέλος!

Λύση:
• Ελαττώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας. Περιορίστε το βούτυρο στο ψωμί και το λάδι στις σαλάτες.
• Μειώστε τα ξενύχτια. Ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται και ο ύπνος μέχρι αργά το πρωί δεν ωφελεί.
• Μάθετε να περπατάτε.

4. Από ορμόνες πώς πάτε;
Αν είστε γυναίκες και οι ορμόνες σας παίζουν…τρελά παιχνίδια, μην ανησυχείτε γιατί είναι κάτι φυσιολογικό, αν βρίσκεστε στην εφηβεία ή πλησιάζετε τα 50 και λιγότερο, αν έχετε μόλις γεννήσει ή αν κοντεύετε τα 40. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να κάνετε έναν έλεγχο ορμονών.

Λύση:
• Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνες σας και άλλα που απαιτούν ιατρική συμβουλή.
• Μπορείτε να αρχίσετε με μερικές αλλαγές στη διατροφή σας. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τρώτε λιγότερα σάκχαρα ταχείας καύσης (καραμέλες, γλυκά, τσίχλες, μπισκότα, κρέμες, παγωτά), γιατί η κατανάλωσή τους ενισχύει την έλλειψη ορμονικής ισορροπίας.
• Μετά μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές με βάση τη σόγια (τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει φημίζονται για τη δράση τους κυρίως στις εξάψεις).
Από τα 40 μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μια αγωγή με συμπληρώματα διατροφής με βάση τα οιστρογόνα.
• Αντίθετα, η πρόσληψη ορμονών πρέπει να καθοδηγείται από γιατρό. Πρόκειται για εξατομικευμένες θεραπείες και αφορούν κυρίως τις γυναίκες που υποφέρουν από προβλήματα λόγω εμμηνόπαυσης ή που παρουσιάζουν μια παροδική διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών.
• Αν προτιμάτε τις πιο ήπιες θεραπείες, η ομοιοπαθητική σίγουρα θα σας βοηθήσει.

9 σημεία άξια προσοχής
1. Χάσατε ή πήρατε πολύ βάρος σε λίγο χρόνο (ή τουλάχιστον το 10% του συνηθισμένου βάρους σας).
2. Ανεξήγητοι πόνοι εμφανίζονται τακτικά στο ίδιο σημείο.
3. Το δέρμα σας μεταβάλλεται: το χρώμα του αλλάζει, παρουσιάζει κνησμό, εμφανίζει μια επίμονη κοκκινίλα, οι ελιές μεγαλώνουν.
4. Παρουσιάζεται αιμορραγία εκτός περιόδου.
5. Αισθάνεστε ότι πιάνετε κάτι στο στήθος σας όταν το ψηλαφάτε.
6. Αισθάνεστε ολοένα και περισσότερο αδιαθεσίες και ζαλάδες.
7. Έχετε συχνά ναυτίες.
8. Αισθάνεστε πόνους στο στήθος.
9. Σας παρουσιάζετε συχνά πονοκέφαλος.

Πηγή: belife.gr