Προγράμματα αγωγής υγείας , στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης-διακοπής του καπνίσματος εφαρμόζονται σε σχολεία 106 πόλεων της χώρας.

Οι συντονιστές των Υγειονομικών Περιφερειών με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Παιδείας εφαρμόζουν το πρόγραμμα αναφορικά με το κάπνισμα στα σχολεία και απευθύνονται σε μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικούς (Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού ,Α΄& Β΄ Γυμνασίου).

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα προγράμματα αγωγής υγείας επεκτείνονται σταδιακά και σε άλλα σχολεία της χώρας.

Επίσης το υπουργείο Υγείας προχωράει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας) με στόχο την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει ενεργοποιηθεί η συνεργασία με τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών των Δήμων.
Σήμερα λειτουργούν 48 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στα Νοσοκομεία , ενώ 4 λειτουργούν σε Δημοτικά Ιατρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπήρξε αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος των νοσοκομείων κατά 50% το 2010 σε σχέση με το 2009.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, (5-6 Φεβρουαρίου), σε συνεργασία με τις Ενώσεις Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αθηνών και Νοτιοανατολικής Αττικής, εκστρατεία ενημέρωσης στο νότιο τομέα του λεκανοπεδίου. Εθελοντικά θα συνδράμουν στη διανομή των φυλλαδίων αθλητές και αθλήτριες των Σωματείων της περιοχής, σε επιλεγμένα σημεία (καφετέριες, πάρκα, κλπ). Στις δράσεις με τα αθλητικά σωματεία υπάρχει συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επίσης ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη με έντυπο υλικό (φυλλάδια-αφίσες). Στην εκστρατεία θα συμμετέχουν Διευθυντές των Μαιευτικών /Γυναικολογικών Κλινικών, Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και γιατροί -γυναικολόγοι.

Επίσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των δράσεων πρόληψης -διακοπής του καπνίσματος στις Ένοπλες Δυνάμεις θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά τις Δημόσιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ τον Φεβρουάριο θα εφαρμοσθούν δράσεις αναφορικά με το κάπνισμα. Για όλους τους εργασιακούς χώρους τον Μάρτιο θα υπάρξει συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος.

Τέλος, η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή έχει προγραμματίσει συναντήσεις με Δημάρχους προκειμένου να υπάρξει στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών και της προσπάθειας επιβολής και είσπραξης των προστίμων .
Στις 15/2 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, που θα απευθύνεται στα άτομα του ελεγκτικού μηχανισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τον τρόπο ελέγχου, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιμόρφωση ανά 15 ημέρες των ατόμων του ελεγκτικού μηχανισμού.